SEGRE

TRADICIONS FESTIVITAT

Tots Sants amb llums i ombres

El Gremi de Forners de Lleida espera augmentar les vendes de panellets, assolint els 140.000 quilos a la província || Els floristes calculen pèrdues aquest any per les limitacions en cementiris

La pastisseria El Cisne de Lleida, que al seu catàleg de panellets inclou els de cafè o rovell.

La pastisseria El Cisne de Lleida, que al seu catàleg de panellets inclou els de cafè o rovell.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els panellets i les castanyes tornaran a presidir aquest any les taules dels lleidatans per Tots Sants, una festivitat que en aquesta ocasió estarà marcada per les restriccions d’aforament als cementiris a causa de la pandèmia de la Covid-19. El Gremi de Forners de Lleida espera que la venda d’aquests dolços típics augmenti un 5% respecte a l’any passat, amb l’objectiu de dispensar en els propers dies un total de 140.000 quilos d’aquest producte a tota la demarcació.

“La gent té moltes ganes de celebrar la castanyada, encara que només sigui amb petits àpats en família”, va explicar la presidenta del gremi, Pilar Marquès, que va destacar l’augment del comerç de proximitat com una de les poques coses positives que ha implicat la crisi sanitària. Els panellets estrella segueixen sent els de pinyons (representen un 50% de les vendes), encara que també hi ha varietats de cafè, rovell, maduixa o taronja.

El preu d’aquest producte oscil·la entre els 25 i els 50 euros malgrat que, en el cas de la varietat de pinyons, pot disparar-se als 80 €. Tanmateix, Marquès va destacar que, “des de fa uns anys, venem lots més petits perquè els clients compren les quantitats més justes”.

Menys optimista és la previsió dels floristes lleidatans, que viuen amb gran incertesa els dies previs a Tots Sants. La presidenta de Gremi de Floristes de Lleida, Anna Balanyà, va indicar que en alguns casos les vendes han arribat a caure fins en un 50% i que el requeriment de cita prèvia al cementiri de Lleida provoca que moltes persones encarreguin abans els centres, corones i rams de flors per poder visitar els éssers estimats sense impediments, si bé “hi ha persones, sobretot les més grans, que prefereixen acudir al cementiri una vegada s’hagin aixecat les restriccions”.

De la mateixa manera es va expressar Ramon Arrufat, propietari de la floristeria Arrufat de Lleida, que va assegurar que “sembla que la cosa es va animant així que arriba el cap de setmana, però ni de bon tros s’està arribant a les comandes d’altres anys. Aquesta situació ens està fent molt de mal i hi ha molta gent que decideix obviar aquesta festivitat”.

La pastisseria El Cisne de Lleida, que al seu catàleg de panellets inclou els de cafè o rovell.

La pastisseria El Cisne de Lleida, que al seu catàleg de panellets inclou els de cafè o rovell.MAGDALENA ALTISENT

tracking