SEGRE

MOBILITAT COL·LECTIUS

Desenes de persones continuen dormint al carrer a Lleida durant el toc de queda a falta de serveis d'allotjament

Desenes de persones continuen dormint al carrer durant el toc de queda a falta de serveis d'allotjament || Arrels reclama un pla d'actuació que cobreixi les necessitats d'aquest col·lectiu

Més demandes d’ajuda - El centre de dia de la fundació Arrels, situat al carrer la Palma de Lleida, ofereix cada dia servei d’esmorzar i berenar per a les persones sense recursos. Asseguren que “hi ha més demandes d’aliments després de  ...

Més demandes d’ajuda - El centre de dia de la fundació Arrels, situat al carrer la Palma de Lleida, ofereix cada dia servei d’esmorzar i berenar per a les persones sense recursos. Asseguren que “hi ha més demandes d’aliments després de ...AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El toc de queda decretat per les autoritats sanitàries per evitar la propagació del virus ha tornat a posar sobre la taula el problema de les persones sense sostre que, a falta de serveis residencials, han de passar la nit al ras. Així ho explica la directora de la fundació Arrels Sant Ignasi, Rosa Majoral, que reclama a l’ajuntament la posada en marxa d’un pla global que, d’una vegada per totes, doni resposta a les necessitats d’aquest col·lectiu. Encara que l’hostal Jericó ofereix allotjament temporal a una mitjana d’entre seixanta i setanta persones al dia, “si les restriccions de mobilitat s’endureixen esperem que la Paeria respongui amb la mateixa celeritat que durant el primer estat d’alarma i torni a habilitar un espai d’acollida com el pavelló Agnès Gregori”, explica Majoral, que descarta de moment tornar a expedir documents que avalin la falta de llar d’aquestes persones i evitin multes.

I és que, si bé ja s’han començat a imposar sancions a les persones que incompleixen les restriccions del toc de queda, des dels Mossos d’Esquadra han reiterat que, en cas de trobar persones sense llar al carrer, s’avisarà les policies locals perquè s’activin els serveis socials.

Els Mossos asseguren que s’activaran els serveis socials quan trobin persones sense sostre

Les persones sense sostre estan exemptes de complir-lo i poden seguir dormint al ras

La crisi econòmica i social provocada per la pandèmia també s’ha traduït en un augment de les persones sense llar, ja que, segons les últimes dades recopilades per Arrels Sant Ignasi, en el que va d’any ja s’han comptabilitzat 870 persones amb allotjaments precaris a la ciutat de Lleida, de les quals vuitanta dormen al carrer.

A més a més, aquesta xifra es tradueix en un 20% més d’atencions respecte a l’any passat. Més enllà de la falta de recursos bàsics, la directora de l’entitat social assegura que “ara qualsevol petit tràmit com demanar cita per al metge o per renovar el DNI ha d’efectuar-se a través d’internet i no s’ha d’oblidar que la majoria d’aquestes persones ni tan sols disposen de telèfon mòbil”. En aquest sentit, Majoral denuncia que “les mesures que ha pres el Procicat s’han oblidat per complet de les persones que no tenen llar, una realitat que ara com ara continua sent invisible”. D’una altra banda, per pal·liar la falta d’allotjament, “esperem que, amb l’arribada del fred i la situació tan excepcional que estem vivint, l’ajuntament tiri endavant la posada en marxa del Pla Iglú, que dóna allotjament hivernal d’urgència a les persones més vulnerables”.

Certificats de ‘no habitatge’ per a persones sense llar de Brussel·les

Brussel·les va imposar dilluns també el toc de queda entre les 22 i les 6 hores per intentar frenar l’expansió del coronavirus a la regió. Tanmateix, no tots els ciutadans hauran de complir aquesta mesura, ja que l’ajuntament ha anunciat que repartirà un “certificat de no habitatge” perquè les persones sense sostre puguin romandre al carrer després de l’hora límit i puguin seguir dormint el ras. “No podem donar-los una solució habitacional perquè no tenim prou capacitat, però seria injust castigar-los per haver de ser al carrer mentre hi ha la restricció horària”, van explicar les autoritats de la ciutat, que ja han expedit 2.500 certificats encara que té previst que se’n reperteixin més. Els encarregats de distribuir-los seran treballadors socials i fins i tot els serveis d’emergència dels hospitals. Per la seua part, la policia local de la capital belga va destacar que s’implementarà una política de tolerància cap a les persones que no tenen llar. La nova restricció de moviment a Bèlgica se suma a les mesures ja preses de tancament de bars i restaurants i de la limitació de reunions privades.

tracking