SEGRE

L'èxit de l'autocaravana en temps de covid

Gairebé la meitat dels lloguers l’estiu passat va correspondre a nous clients

L'èxit de l'autocaravana en temps de covid

L'èxit de l'autocaravana en temps de covidEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector de les autocaravanes fa un balanç molt positiu de l’estiu passat, en el que s’ha assentat com una de les maneres de viatjar més segura en temps covid i on gairebé la meitat dels lloguers va correspondre a nous clients, pel que afronta el futur amb optimisme gràcies a diversos factors.

Un públic cada vegada més jove, el creixement de les matriculacions de vehicles nous i tenir unes Administracions públiques que cada vegada aposten més per aquest turisme "que enganxa" són tres claus fonamentals per entendre el positiu horitzó a què s’enfronta aquest sector després d’una temporada estival on la sensació és que s’han vist més autocaravanes que mai.

LES DADES QUE CONFIRMEN EL SEU ENLAIRAMENT DEFINITIU

Segons dades de l’Associació Espanyola de la Indústria i Comerç del Caravàning (Aseicar), el retrocés en les matriculacions en el que portem de 2020 pels efectes del confinament entre els mesos de març a maig es va compensant amb el creixement continu que s’està vivint des de juny.

Només el juliol i l’agost, entre autocaravanes, caravanes i "campers", es van matricular 2.924 nous vehicles. Aquesta dada representa un creixement del 44,8 % respecte als números registrats el 2019, quan es van comptabilitzar 2.020 matriculacions.

El setembre ha continuat aquesta tendència amb un increment de 194 autocaravanes de nova matriculació respecte al mateix mes de 2019, i el comportament de les matriculacions noves de caravanes també és significatiu: 144 caravanes el setembre de 2020 davant les 92 de 2019.

El secretari executiu d’Aseicar, Raúl Vaquero, indica que aquestes dades són positives però "serà difícil igualar l’import final de 2019" després d’haver estat dos mesos i mede sense cap activitat.

LA NOVA "CULTURA CARAVÀNING"

Tanmateix, la crisi del coronavirus ha portat aspectes positius per al turisme del "caravàning" ja que s’ha donat a conèixer més aquesta manera de viatjar, visibilitzada en els mitjans de comunicació com un turisme segur, que dóna llibertat de moviment i en el qual "socialitzes només si tu vols", explica Vaquero.

L’èxit d’anar creixent en els últims mesos, segons el representant d’Aseicar, és que "es va generant la 'cultura caravàning'", i a més, el client tipus ja no és només la persona gran sinó famílies i gent jove, el que fa que creixin els clients exponencials a mitjà i llarg termini.

El gerent de l’empresa castellonenca Aquíestoy Caravaning, Fabrizio Muzzati, assenyala a Efe que el sector ha tingut un 40 % de clients nacionals que han llogat per primera vegada durant aquest estiu, i segons apunta Vaquero, "aquell que lloga dos o tres vegades acaba plantejant-se la compra". "La gent fuig de la massificació, de les aglomeracions, busca la tranquil·litat que suposa la 'bombolla familiar' i l’autocaravana és el vehicle capaç de garantir aquesta seguretat, sense renunciar a conèixer llocs i a viatjar", afegeix Muzzati.

ELS AJUNTAMENTS COMENCEN A VEURE TAMBÉ EL FILÓ

Aquest augment d’usuaris ha tingut un efecte multiplicador de l'interès d’Ajuntaments i Diputacions en apostar per aquest tipus de turisme i incloure partides pressupostàries per a 2021 per atreure l’usuari d’autocaravana, ja que es tracta d’un vehicle-habitatge autosuficient però necessita una àrea on poder buidar les aigües utilitzades i omplir el dipòsit d’aigua neta cada dos o tres dies.

Raúl Vaquero assenyala que moltes Administracions "han vist que és un turisme que deixa diners, que els seus usuaris tenen un nivell adquisitiu interessant, i que poden arribar a qualsevol poble que no tindria turisme sense aquest tipus d’infraestructura".

A més, reflexiona el representant de la patronal, la pràctica del "caravàning" no es veuria afectada per l’estat d’alarma i mesures concretes com el confinament nocturn, ja que aquesta manera de viatjar permet flexibilitat, desplaçaments a la carta i de proximitat amb cuina i serveis propis en cas que es tanqués l’hostaleria.

tracking