SEGRE

BALANÇ ECONOMIA

Quant van ingressar les tres diòcesis lleidatanes l'any passat?

Les tres diòcesis lleidatanes van ingressar l'any passat més de 12,5 milions d'euros, un milió més que el 2018 || Les quantitats rebudes per lloguers de béns immobles es van duplicar

Reunió de bisbes catalans a Tiana abans de la pandèmia.

Reunió de bisbes catalans a Tiana abans de la pandèmia.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les diòcesis de Lleida, Solsona i Urgell van recaptar l’any passat un total de 12.577.171 euros que van destinar a activitats pastorals, la conservació del seu patrimoni i el pagament del sou tant del clergat com del personal seglar. Aquesta quantitat suposa un augment d’1,2 milions (10,69%) respecte a l’exercici anterior, quan van percebre 11.362.579 euros. Segons els comptes publicats per l’Església, la font d’ingressos més gran va ser l’assignació tributària que trien els contribuents a la seua renda, que va superar els 4,6 milions d’euros. La segona partida més abundant va venir dels ingressos per serveis, les subvencions públiques corrents i les aportacions d’Institucions Diocesanes, que van copar el 20% de la recaptació de les diòcesis lleidatanes. Si bé les aportacions dels fidels (al caixonet de les almoines durant les cerimònies religioses, les col·lectes o les subscripcions anuals) van caure l’any passat un 14,4% al passar de 3,3 milions el 2018 a 2,8 l’any passat, una de les raons de l’increment en les recaptacions són els ingressos de patrimoni, que inclouen els lloguers dels seus béns immobles, i que a l’últim exercici es van duplicar fins als 1.340.814 euros, fet que va suposar un 10,6% del total dels fons que van obtenir les bisbats.

Per diòcesi, la d’Urgell va repetir l’any passat com la institució que més ingressos va obtenir, amb 5,07 milions d’euros. Així mateix, va ser la que més va invertir en la conservació d’edificis, compres per al culte i altres despeses de funcionament, amb una factura que va ascendir als 2.300.652 milions. Quant al pagament de sacerdots, destaca que la diòcesi de Lleida va ser la que més pressupost va destinar a aquesta partida (més d’1,14 milions) i la que menys personal laic té. Dels seus comptes es desprèn que va acabar l’any amb un superàvit de més de 87.000 €. Finalment, la diòcesi de Solsona va ser la que menys va ingressar de les tres, si bé va tancar l’exercici amb un superàvit de gairebé 290.000 euros. Segons el balanç econòmic dels tres bisbats, la despesa de l’any passat va ser la mateixa que els diners percebuts.

SOS de Càritas davant de la crisi econòmica per la segona onada de contagis

Les deu Càritas amb seu a Catalunya han impulsat una campanya amb l’objectiu d’obtenir recursos per poder respondre a les conseqüències econòmiques i socials de la segona onada i un possible confinament. “La pobresa també rebrota” és el lema de la campanya de Càritas i el seu president, Francesc Roig, va advertir ahir que “ja s’està detectant una nova arribada de persones als despatxos de l’entitat i que és necessari estar preparats per poder afrontar la nova situació”. “Moltes de les Càritas amb seu a Catalunya ja han esgotat el pressupost que tenien previst per a tot l’any 2020. Davant d’aquest context, apel·lem a la solidaritat de la ciutadania per continuar garantint els ajuts”, va assenyalar Roig.

Entre el març i el maig, les Càritas diocesanes de Lleida, Urgell i Solsona ja van triplicar els ajuts econòmics destinats a necessitats bàsiques, principalment aliments. Segons aquest balanç, durant els primers mesos de la pandèmia van atendre un total de 1.615 famílies i van beneficiar més de 5.000 persones. Així mateix, del total d’usuaris atesos, un 40% eren nous, fet que significa que abans no havien demanat ajuda o que feia anys que no la necessitaven. Davant de l’augment de la demanda d’ajuda a tot el territori, a començaments del mes de maig va entrar en funcionament un nou projecte Càritas a la parròquia d’Almacelles. “És una situació que ens recorda a la crisi del 2008, amb la diferència que aquesta ha afectat tots els sectors econòmics sense excepció, també l’economia submergida”, va explicar ahir el president de Càritas Catalunya. La campanya solidària serà activa durant tot el mes de novembre.

Reunió de bisbes catalans a Tiana abans de la pandèmia.

Reunió de bisbes catalans a Tiana abans de la pandèmia.ACN

tracking