SEGRE

SANITAT MALALTIES

Quantes persones tenen psoriasi a Lleida?

En el 90% dels casos aquesta malaltia crònica de la pell és de caràcter lleu

Els doctors J. Manel Fernández, Rosa Martí i J. Manel Casanova.

Els doctors J. Manel Fernández, Rosa Martí i J. Manel Casanova.ICS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 7.000 persones de les comarques lleidatanes tenen psoriasi, una malaltia crònica de la pell que provoca l’aparició de plaques envermellides i escatoses que solen desenvolupar-se majoritàriament als colzes, genolls i cuir cabellut, encara que també pot manifestar-se en altres parts del cos. Aquesta malaltia té un component genètic que predisposa que les persones la tinguin.

En aquest sentit, no es posa de manifest al nàixer sinó que són estímuls externs, com infeccions, alguns medicaments o, sobretot, l’estrès, cosa que la desencadena. En aquesta línia, la unitat de Dermatologia de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida rep anualment 2.100 visites amb referència a aquesta malaltia. “Un 90% dels pacients solen tenir les plaques localitzades, són relativament petites i no els impedeixen fer una vida normal”, va explicar la doctora Rosa Martí, cap de Dermatologia de l’Arnau.

L’estrès és un dels factors més importants a l’hora de desenvolupar aquesta malaltia

Tanmateix, hi ha un petit percentatge de lleidatans, al voltant d’un 10 per cent, que pateixen psoriasi en un estadi catalogat com a psoriasi moderada/greu, és a dir, que les plaques ocupen més d’un 10 per cent del seu cos. En aquest cas, els pacients són atesos per la consulta monogràfica de psoriasi de l’hospital lleidatà de la qual s’encarreguen els doctors Josep Manel Fernández i Josep Manel Casanova, que a l’any solen atendre uns 182 pacients.

Respecte als tractaments, poden variar en funció de la gravetat de la malaltia. Així, en aquells casos més lleus solen utilitzar-se pomades i en els que les plaques estan més esteses pel cos s’aposta per la fototeràpia o per tractaments sistèmics com pastilles i/o injeccions.

Encara que si en alguna cosa coincideixen els dermatòlegs és que els hàbits saludables i evitar l’estrès influeixen directament en la malaltia. “Moltes persones quan es jubilen perceben una millora notable. Si bé és cert que tallar d’arrel amb el factor desencadenant de la malaltia no aconseguirà que desaparegui, és important que continuïn controlant-se tots aquests estímuls externs”, va indicar Martí.

Així mateix, la doctora també va insistir que l’aspecte emocional en aquesta malaltia és molt important, ja que en alguns casos pot arribar a afectar greument la qualitat de vida. Per aquest motiu va insistir que se’n porti un control des de bon principi.

tracking