SEGRE

COVID GASTRONOMIA

Els calçots es ressenten de la pandèmia

Molts agricultors retarden el cultiu pel tancament obligatori dels restaurants || El Rebost de Ponent aposta per ampliar el negoci a Tàrrega i Cervera davant de la limitació de mobilitat

Jordi Llanes, responsable d’El Rebost de Ponent, a la seua plantació de Castellnou de Seana.

Jordi Llanes, responsable d’El Rebost de Ponent, a la seua plantació de Castellnou de Seana.J.GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si en un any sense pandèmia els agricultors ja estarien accelerant el cultiu de calçots per començar la campanya de vendes, el tancament imposat de restaurants i la limitació de reunió a un màxim de sis persones ha obligat a retardar alguns cultius d’aquest vegetal. Aquest és el cas d’Hortícoles Torrelles, una empresa de Lleida especialitzada en calçots que va estar a punt de llançar la tovallola i desistir de tornar a plantar-los aquest any. “Ja al març van baixar molt les vendes i ara, al tornar a tancar els restaurants i endurir les noves restriccions de mobilitat, tenim molt poques esperances posades en aquesta temporada”, explica Josep Torrellas. Assegura que “en una situació com la que estem vivint la idea inicial que teníem era no tornar a plantar aquest any, encara que al final hem decidit retardar el cultiu per almenys evitar perdre les llavors”. Pel que fa a la venda, Torrellas augura que “segurament es vendran quantitats molt petites per a grups familiars”, i afegeix que, “en plena pandèmia, pocs es plantejaran fer calçotades”.

Més optimistes són els responsables d’El Rebost de Ponent, a Castellnou de Seana, que esperen iniciar la temporada d’aquí a quinze dies. Encara que expliquen que a començaments d’any la crisi sanitària de la Covid-19 va reduir considerablement les vendes, tenen esperances de poder remuntar la pròxima campanya i aconseguir distribuir entre milió i mig i dos milions de calçots cuinats. Per evitar que la pandèmia torni a danyar el negoci, El Rebost de Ponent no només els vendrà a les botigues de Castellnou i Lleida, sinó que també obrirà dos establiments més a Tàrrega i Cervera per aproximar així el producte als clients i evitar d’aquesta manera desplaçaments. “Esperem començar a vendre’n entre 25.000 i 30.000 a la setmana i, si tot va bé, arribar fins als 60.000”, va remarcar el responsable d’aquest negoci, Jordi Llanes. Els calçots s’han de sol·licitar durant la setmana, i s’entreguen els caps de setmana als punts de venda indicats, després de cuinar-los, juntament amb la salsa. “La temporada passada va ser estranya. El nostre restaurant ha estat tancat durant set mesos, i així seguirà fins a nova ordre. Davant d’aquesta situació, hem decidit portar nosaltres mateixos els calçots a les poblacions més pròximes”, va remarcar Llanes. També es podran adquirir en altres botigues de menjar per emportar en municipis com ara Juneda, Balaguer o Castellserà.

Els horticultors preveuen vendre quantitats petites de calçots per la limitació de reunió

L’empresa conrea aquest producte en diversos camps de Castellnou que anteriorment es dedicaven a la ceba i, segons va explicar Llanes, “ja hi ha clients que em pregunten si tinc calçots”.

Més del 25% de la collita perduda a Valls per l’estat d’alarma

El tancament de restaurants obliga els productors a “aguantar” els calçots al camp i evitar que creixin massa ràpid. “Poca aigua, poc adob i no tenir gaire pressa” en el desenvolupament són les claus, segons explica Francesc Xavier Amill, el president de l’IGP Calçot de Valls, que apunta que la declaració de l’estat d’alarma al mes de març es va traduir en una pèrdua del 25% de la collita. En aquest sentit, encara que la pandèmia va deslluir la recta final d’una campanya que es preveia de rècord, en total es van recollir prop de 18 milions de calçots amb l’etiqueta de l’IGP Calçots de Valls.

tracking