SEGRE

Les aigües residuals de Lleida mostren circulació "alta" del virus

Presenten una plataforma amb les dades que recullen les estacions depuradores

Dades de la plataforma sarsaigua.icra.cat

Dades de la plataforma sarsaigua.icra.cat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest divendres s’ha obert al públic la plataforma sarsaigua.icra.cat que informa de la presència i les oscil·lacions de rastres genètics del virus SARS-CoV-2 a les aigües residuals d’entrada de diverses depuradores catalanes. Amb controls analítics duts a terme en un total de 56 depuradores catalanes que sanegen el 80% de les aigües residuals generades a Catalunya, el Departament de Salut i el Procicat disposen d’una variable més a l’hora de prendre decisions per reduir la propagació del coronavirus.

El monitoratge consisteix en la presa de mostres a l’aigua d’entrada de les depuradores (abans del seu tractament). Posteriorment, les mostres es transporten, amb totes les mesures de seguretat, a 3 laboratoris vinculats als centres de recerca i tecnològics de referència (2 d’ells altament especialitzats i vinculats al món universitari). La quantificació de les traces genètiques del SARS-CoV-2 es fa mitjançant l’amplificació de l’ARN present a les mostres amb un mètode on s’analitza la concentració de l’ARN viral mitjançant una PCR quantitativa. Els resultats es tenen en 48 hores.

Els resultats dels darrers mesos, i que ara s’obren a la ciutadania després de calibrar la metodologia, s’han posat al servei del Departament de Salut per la presa de decisions i mesures durant els darrers mesos de la pandèmia, buscant la detecció precoç de la circulació del virus en àrees determinades i com un indicador addicional de l’evolució i tendències de la circulació del virus a les diferents comarques de Catalunya.

Resultats i evolució territorial

L’evolució temporal mostra un augment del número d’EDARs (estacions depuradores) en què els gens virals no només són detectables, sinó que incrementen fins a concentracions elevades (verd → groc → taronja → vermell). Això indica un augment en la circulació del virus entre la població assistida per aquestes EDARs i que, malauradament, coincideix amb l’evolució de la pandèmia al país.

Cal destacar que a l’inici del desplegament de la xarxa només es detectaven concentracions elevades en aquelles EDARs que assistien les poblacions de Lleida i Fondarella, coincidint amb el brot de principis de juliol al Segrià i al Pla d’Urgell.

Ja des de mitjans d’agost es va poder veure clarament l’increment de les concentracions a la majoria d’EDARs de la província de Barcelona (sobretot a l’àrea metropolitana) i algunes de les EDARs de la província de Girona, especialment en localitats costaneres amb gran afluència de turisme estival. Les darreres anàlisis (octubre) mostren concentracions elevades en la majoria d’EDARs monitoritzades, el que indica una circulació alta i sostinguda del virus entre la població assistida.

En l'última setmana, la depuradora del municipi de Lleida mostra una circulació del virus "alta", amb una tendència a l'alça respecte a la mostra de l'anterior setmana, quan la circulació era "moderada".

tracking