SEGRE

Què podem fer davant de la "fatiga pandèmica"?

Un alt percentatge de la població pateix ja una sensació de tristesa i neguit

Atípica imatge del carrer Major de Lleida completament buit, el mes d’abril passat, per la Covid.

Atípica imatge del carrer Major de Lleida completament buit, el mes d’abril passat, per la Covid.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de conviure vuit mesos amb el coronavirus i haver experimentat canvis radicals en els nostres hàbits de vida, un alt percentatge de la població pateix ja fatiga pandèmica, una sensació de fàstic, tristesa i neguit a què es pot plantar cara, segons els experts, amb hàbits de vida saludables, una "desintoxicació" del consum d’informació i noves motivacions.

El psicòleg Enric Valls, especialista en salut mental i educació, assenyala a Efe que aquesta sensació arriba per "l’impacte que estan causant en nosaltres tots aquests mesos de confinament i mesures restrictives", i és "una femella que es colla cada vegada més" i "deriva en una sensació d’apatia, desmotivació, esgotament mental i tristesa". Per a la psicòloga clínica especialitzada en gestió emocional Gracia Vinagre, a més aquesta tristesa arriba després d’una acumulació d’estrés que ja no som capaços de gestionar. "Estem experimentant un dol" perquè "ens hem acomiadat de molts hàbits que ens feien feliços" i tenim la sensació que no els recuperarem i perdem una mica l’esperança, explica.

En les seues consultes, aquestes sensacions es transformen en ràbia, tensió, en "estar cremat", qüestionar-se les mesures de seguretat, i deriven en "problemes per concentrar-se, pensaments negatius, aïllament, irritabilitat i agressivitat, pensaments de futur catastrofistes"I fins i tot problemes greus d’ansietat.

Els psicòlegs aconsellen una sèrie d’hàbits per fer front a aquest problema, ja que és necessari reconèixer que s’està patint i saber que sí que hi ha eines que es poden aplicar a nivell individual. Hi ha una sèrie de pautes, segons Valls, que ens poden ajudar i que passen per menjar de forma saludable evitant l’alcohol i el tabac; dormir no menys de set o vuit hores i fer-ho sense estar pendents de les pantalles del mòbil o la televisió al llit.

Aquest tipus d’hàbit, d'adormir-se mirant la pantalla del mòbil o la televisió, "fa que el cervell interpreti que és de dia i et fa estar més actiu perquè s’altera la segregació de la melatonina, l’hormona inductora del son, i t’espavila i t’impedeix de descansar correctament".

Según Enric Valls, llegir un llibre o escoltar música abans de dormir ens ajudarà a tenir més qualitat del son i, en conseqüència, a reduir el nivell d’estrès i cansament.

Sobre la saturació informativa, el psicòleg aconsella veure només una hora de notícies, preferiblement al migdia perquè "si són catastrofistes poden generar més insomni i preocupació". També és necessari fer esport o caminar uns 30 minuts al dia perquè "desconnectes, alliberes dopamina", que millora l’humor i la motivació; parlar-se a un mateix amb amor i respecte, i convèncer-se que "això és temporal", que un pot "contribuir a sortir d’aquesta situació" i que pot adaptar-se, i parlar amb la família i els amics sobre els sentiments i les emocions.

Gracia Vinagre aprofundeix en la necessitat de ser a l’aire lliure i, especialment, en prendre el sol; la tardor, explica, "és una època que ja per si mateix comporta un canvi important en el nostre estat d’ànim, amb el canvi d’hora i la disminució de les hores de llum". Això, ara, es veu agreujat: "Estem en una situació nova, amb estrès i ansietat" i el nostre cos, afegeix la terapeuta, "està preparat per gestionar-lo a curt termini" però ara "no sabem quan acabarà i l’estrès s’està cronificant".

"Ens han tret tantes llibertats, ens han tret tantes coses de la nostra vida que costa molt acceptar-ho" segons Vinagre, qui aconsella que davant d’això "podem fer com en la primera onada, ser conscients que les mesures van tenir repercussió positiva i si les posem en marxa seran efectives". Ara, afegeix, estem entrenats i ho farem de manera més fàcil.

Per superar aquest "avorriment pandèmic", l’experta advoca també per reduir l’estrès que vingui per altres vies; portar una vida més pausada i tranquil·la; fer coses que ens agradin dins d’un espai segur i del nostre recolliment; dosificar la informació que consumim i fer una cosa nova, que ens motivi, que ens tregui de la rutina i ens motivi. I apunta cap als nens, els qui s’adapten molt fàcilment als canvis i a aquesta situació, i advoca per donar-los més afecte, fer-los sentir-se estimats i "multiplicar a casa els petons i les abraçades".

tracking