SEGRE

ESTUDIS MEDI AMBIENT

El canvi climàtic afavoreix grans incendis forestals

La UdL ha fet una anàlisi històrica de focs a Califòrnia || Les modificacions d'usos del territori són un factor clau

Aquest any s’han cremat dos milions d’hectàrees a Califòrnia.

Aquest any s’han cremat dos milions d’hectàrees a Califòrnia.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi internacional amb participació de la Universitat de Lleida ha conclòs que el canvi climàtic i les modificacions d’usos del territori afavoreixen els grans incendis forestals com els de Califòrnia, que durant el 2020 ja han cremat dos milions d’hectàrees.

L’informe, en el qual també ha participat el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, ha fet una anàlisi històrica de set dècades de registres documentals d’incendis forestals a la costa sud de Califòrnia utilitzant diferents tècniques estadístiques. “L’actual escenari de canvi climàtic projecta un augment dels incendis forestals en regions amb ecosistemes mediterranis, com el que trobem a Califòrnia.

Comprendre la variabilitat meteorològica que causa aquests incendis podria ajudar a evitar-los

En aquest context, comprendre l’efecte que la variabilitat meteorològica causa als grans focs és essencial per a una planificació eficient dels recursos ambientals a llarg termini”, explica l’autor principal de l’article i professor associat de la UdL, Adrián Cardil. Els resultats també demostren que els factors que promouen el foc, com sequeres o onades de calor, i que són clau per explicar els grans incendis de Califòrnia, són directament influïts per fenòmens com les teleconnexions climàtiques (anomalies d’un clima regional que poden afectar en una altra zona allunyada). “Les conseqüències d’aquesta tempesta perfecta les veiem ara a Califòrnia, on només en el que portem de 2020 ja s’han cremat gairebé dos milions d’hectàrees, l’equivalent a tota la superfície forestal de Catalunya”, explica el també professor de la UdL i cap del Hub Global Forest Biodiversity Initiative, Sergio de Miguel, que alerta que “aquí i en altres zones mediterrànies ens trobem en un context similar, així que el que estem veient a Califòrnia pot passar també a casa nostra”.

D’altra banda, la Universitat de Lleida organitzarà avui, de forma virtual, l’onzena edició de la seua jornada d’orientació professional, que comptarà amb el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell.

tracking