SEGRE

Aquests són els punts que pots perdre a partir d'ara per utilitzar el mòbil al volant

Totes les vies urbanes d’un carril seran limitades a 30 km/h

Lleida, ciutat 30 a partir d'aquest divendres

Lleida, ciutat 30 a partir d'aquest divendresMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol ha acordat aquest dimarts donar un impuls al seu pla per abaixar les xifres de sinistralitat a les carreteres i a les ciutats, amb mesures que tenen per objectiu la protecció dels usuaris més vulnerables (motoristes, ciclistes i vianants) i que passen per reduir la velocitat i castigar més l’ús del mòbil. Gairebé dos anys després que la Direcció General de Trànsit (DGT) comencés a dissenyar el seu model per complir els objectius de la Unió Europea de reduir un 50 % els morts i ferits greus el 2030, el Consell de Ministres ha aprovat un paquet de reformes legals per anar cap a un nou model de ciutat i convivència urbana en el qual els cotxes han perdut protagonisme en compartir el carrer amb altres usuaris.

I és que, tal com ha assenyalat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, catorze anys després de l’entrada en vigor del carnet per punts, és necessari afrontar una reforma per augmentar els punts a treure per comportaments que generen més risc. Perquè, segons les seues dades, les distraccions són des de 2016 la primera causa dels accidents mortals, amb l’ús del telèfon mòbil i d’aplicacions com el whatsapp al capdavant.

Així, Interior ha redactat un avantprojecte per reformar la Llei de Trànsit que haurà de ser aprovat per les Corts i que augmenta de 3 a 6 els punts a treure del carnet per conduir "subjectant el mòbil amb una mà".

També s'eleva de 3 a 4 els punts trets per no utilitzar o fer-ho de forma incorrecta el cinturó de seguretat, els sistemes de retenció infantil, el casc i altres elements de protecció.

Marlaska ha recordat que l’any passat van morir 116 usuaris de turismes i furgonetes que no feien ús del cinturó. Si ho haguessin fet, segons els tècnics, la meitat hauria sobreviscut. Malgrat que la sinistralitat s’ha reduït en les vies interurbanes (gairebé un 7 % el 2019), en l’àmbit urbà s’ha incrementat en un percentatge similar, principalment en els usuaris vulnerables, que ja superen els morts en vehicles de quatre rodes.

És el motiu pel qual el Govern estatal fixa els límits de velocitat en les vies urbanes, amb carrers a 20 i a 30 km/h, encara que manté el de 50 km/h en via de dos o més carrils per sentit de circulació.

Segons ha emfatitzat el ministre, "l’experiència demostra que la reducció de la velocitat té un efecte directe en la sinistralitat, de tal manera que passar de 50 a 30 km/h disminueix cinc vegades el risc de morir", però no alenteix el trànsit urbà. Aquestes limitacions, de les que queden excloses les circumval·lacions de les grans ciutats no seran efectives fins sis mesos després que la norma es publiqui al BOE per donar temps als ciutadans a conèixer-la i a les ciutats a adaptar els seus carrers.

També en matèria de velocitat, els turismes i motocicletes no podran excedir en 20 km/h els límits de velocitat a les carreteres convencionals quan avancin altres vehicles.

I en aquest nou model de ciutat, els vehicles de mobilitat personal (MVP), entre ells els patinets, estan proliferant ràpidament als carrers, pel que Marlaska ha incidit en la necessitat de disposar d’una normativa estatal que els reguli. A ells se’ls aplicarà les mateixes normes de circulació que a la resta de vehicles i se’ls prohibeix transitar a més de 25 km/h ni anar per les voreres, per zones per als vianants, per carreteres interurbanes, travessies, autovies i autopistes que discorrin dins d’una població o per túnels urbans.

Portar al cotxe mecanismes de detecció de radars o cinemòmetres, encara que es desactivin, serà considerat una infracció greu multada amb 500 euros i la pèrdua de tres punts.

Així mateix, es podran recuperar 2 punts del carnet per la realització de cursos de conducció segura certificats per la DGT; i s’unifica en dos anys el termini sense cometre infraccions per recuperar el saldo inicial de punts, independentment de la gravetat de la infracció comesa. Utilitzar dispositius d’intercomunicació no autoritzats en els exàmens de conduir serà també una infracció molt greu, sancionada amb 500 euros i 6 mesos sense poder presentar-se de nou.

Per la seua part, les empreses de transport de persones i de mercaderies podran accedir "online" al registre de conductors per conèixer si el permís de conduir dels seus treballadors és vigent o no. Només s’informarà en roig (no en vigor) o verd (sí).

En espera que entrin en vigor totes aquestes mesures, Marlaska ha resumit així l’objectiu d’Interior: "Volem una mobilitat connectada, segura i sostenible", sense considerar ningú com "un destorb". I tot això per preservar i honrar la memòria de les víctimes que ha deixat la carretera i de les quals el ministre no ha volgut oblidar-se.

tracking