SEGRE

PATRIMONI PROJECTES

Indíbil i Mandoni se'n van a Barcelona

La Paeria firma un conveni amb Cultura per restaurar l'escultura amb una inversió de 30.000 euros || El trasllat es farà en les properes setmanes i els treballs duraran uns sis mesos

L’estàtua que presideix l’Arc del Pont i que des del 2017 està ‘incompleta’ per la llança desapareguda.

L’estàtua que presideix l’Arc del Pont i que des del 2017 està ‘incompleta’ per la llança desapareguda.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Indíbil i Mandoni lluiran nova imatge i ho faran després de viatjar a Barcelona per sotmetre’s a treballs de neteja i restauració. Així ho va anunciar ahir la Paeria, que ha arribat a un acord amb el Centre de Restauració de Béns Mobles de la conselleria de Cultura per fer una restauració en el conjunt escultòric, valorada en prop de 30.000 €. L’estàtua serà traslladada en les properes setmanes a la seu del Centre de Restauració, a Valldoreix, i es preveu que els treballs es prolonguin uns sis mesos. L’actuació inclourà l’escaneig i digitalització del conjunt escultòric i la seua impressió digital 3D en cera recuperant la composició i forma originals. Aquest pas serà important per a la reconstrucció i la reposició de la llança, desapareguda des que es va produir un robatori el novembre del 2017. La Paeria serà l’encarregada d’executar la reposició d’aquest element, amb un valor estimat de 10.000 euros. La participació del consistori també inclourà l’embalatge i el trasllat del grup escultòric fins al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i el retorn i recol·locació al lloc original, a l’Arc del Pont de la capital del Segrià.

El primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, va valorar que el projecte s’hagi pogut “desencallar” amb aquest acord, després de treballar “intensament”. “Tenim interès pel patrimoni històric i artístic de la ciutat i intentem buscar solucions per atendre les necessitats que hi ha, com en aquest cas, en què podrem tornar a veure en la seua esplendor un dels monuments emblemàtics de la ciutat”, va assenyalar. Postius va afegir que l’escultura feia temps que requeria una restauració general, segons un informe elaborat pel departament municipal de Patrimoni Cultura, Històric i Artístic-Arqueologia, per poder assegurar la conservació en el futur.

La Paeria assumirà el cost de la reposició d’aquest element de l’escultura valorat en 10.000 euros

Sobre la proposta de buscar empreses per recaptar fons per al projecte de restauració, va comentar que, malgrat haver buscat mecenes, aquest no és el moment per fer-ho atesa la crisi econòmica per la qual passa el teixit empresarial i comercial de la ciutat per la Covid-19. Per aquesta raó, va indicar que es va aparcar la iniciativa i es van treballar alternatives fins a poder firmar el conveni amb el departament de Cultura.

Una icona de Lleida que es va inaugurar als Camps Elisis

L’escultura que homenatja els dos cabdills ilergets és una còpia en bronze d’una altra que representa els cabdills ibers Istolaci i Indortes, que van lluitar contra els cartaginesos al sud de la Península. L’original és de Medardo Sanmartí i l’alcalde Víctor Hellín va ser el que va encarregar la còpia, que va instal·lar a l’Arc del Pont el 1946. L’escultura que ara ocupa un lloc destacat a la plaça Agelet i Garriga no sempre va tenir aquesta ubicació. Quan es va inaugurar va ser situada als Camps Elisis, però al cap de poc temps va creuar el pont i va canviar de lloc per vetar el trànsit rodat per l’Eix Comercial. El 1994, l’escultura va abandonar durant 24 hores la ubicació per soldar un fragment de llança que s’havia trencat, i el 1999 es va dur a terme una neteja del conjunt, al mateix lloc davant l’Arc del Pont.

tracking