SEGRE

L'OMS adverteix: Cap país està preparat per a l'emmagatzemament de la vacuna de Pfizer

Necessita una cadena de fred de -70ºC fins arribar a les sales de vacunació

Vials amb l’etiqueta de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer.

Vials amb l’etiqueta de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cap sistema de salut del món està preparat per cobrir les necessitats d’emmagatzemament i transport de la cadena de fred de dos de les vacunes del Covid-19 que actualment es troben en la tercera fase d’assajos clínics, entre elles l’anunciada aquest dilluns per l’empresa farmacèutica Pfizer, segons ha advertit aquest dimecres el subdirector de l’Organització Panamericana de la Salut (OPS), el doctor Jarbas Barbosa. En roda de premsa, ha explicat que, de les deu vacunes en la tercera fase d’assajos clínics, dos d’elles utilitzen la nova tecnologia "d’utilitzar material genètic del virus" i que no hi ha cap altra vacuna utilitzada al món que comparteixi aquestes característiques.

"Llavors cap sistema de salut al Carib, a Amèrica del Sud, als Estats Units, a Europa estan preparats per manipular aquestes vacunes perquè per a això es necessita tenir un emmagatzemament a -70ºC. Si els països utilitzen aquestes vacunes tindran que preparar-se. Les altres vuit vacunes que estan en fase 3 sí es poden manipular a les cadenes de fred que trobem avui a qualsevol país", ha advertit.

Barbosa ha avançat que l’Organització Panamericana de la Salut està parlant amb institucions financeres per enfortir les cadenes de fred dels països, ja que qualsevol nació del món que vulgui utilitzar la vacuna necessitarà canvis o aconseguir nous magatzems per conservar-la a aquesta baixa temperatura.

Tanmateix, ha especificat que quan la vacuna arriba a les sales de vacunació no és necessari que es trobi -70ºC, ja que es pot emmagatzemar entre 2ºC i 8ºC durant un període de fins cinc dies. "El problema es trobarà als magatzems centrals i en el transport i allà hi ha d’haver una inversió, però aquest és un desafiament per a tot el món ja que per primera vegada tindrem vacunes amb aquestes característiques disponibles", ha concretat.

Per la seua part, el director del Departament de Malalties Transmissibles de l’OPS, Marcos Espinal, ha indicat que Pfizer està assolint acords bilaterals amb diversos països, entre ells els llatinoamericans, com a l’Argentina, Xile, Mèxic, Equador i que continua negociant amb el Perú i el Brasil.

El subdirector de l’OPS ha ressaltat la constant pujada de casos del coronavirus a Amèrica del Nord en la majoria dels estats dels Estats Units, parts del Canadà i alguns estats de Mèxic que estan patint pics de casos. "De fet, els Estats Units continuen reportant números rècord de casos de Covid-19, i esperem que aviat superi els 10 milions d’infeccions de coronavirus", ha alertat. Tanmateix, ha assenyalat que, més al sud, "alguns països i regions ho estan fent millor que d’altres". Al Carib, ha apuntat que, gràcies a la vigilància efectiva de la malaltia, en països com Las Bahamas es van adoptar mesures ràpides de control, com el rastreig de contactes, que van evitar el descontrol dels pics reportats durant les últimes setmanes

"A Sud-amèrica, Xile, el Paraguai i l’Uruguai han mantingut la transmissió sota control i han aplanat les seues corbes epidemiològiques. I els casos a l’Argentina, que van experimentar un pic de transmissió el setembre i l’octubre, estan disminuint gràcies a una millor coordinació entre les províncies", ha conclòs.

tracking