SEGRE

ESNOTICIA

Nou flagell del coronavirus a les residències de Lleida, amb 300 casos actius

El 80% dels afectats són ancians i la resta, plantilla || El Govern anuncia més cribratges entre els professionals, que es faran cada setmana, i els usuaris

La residència Llar de Sant Josep de la Seu d’Urgell.

La residència Llar de Sant Josep de la Seu d’Urgell.C.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La segona onada de la pandèmia està fuetejant amb força les residències per a la tercera edat, on aquesta setmana el nombre de positius ha superat els tres-cents a les comarques del Pirineu i el pla de Lleida. Actualment, les residències de Bellvís i la Llar de Sant Josep de la Seu són les més mal parades pel volum de contagis: 88 a Bellvís (68 dels quals són usuaris) i 64 a la de l’Alt Urgell (53 residents).

En tots dos casos, fonts municipals van assenyalar ahir que la conselleria no ha intervingut els centres però està supervisant i actuant en coordinació amb els seus responsables (els dos estan en mans privades) per mantenir la situació sota control. Segons les dades de Salut, hi ha almenys vuit residències amb positius, encara que la de Bellver (que havia estat intervinguda per la Generalitat) només en té un. En total són 302 contagis en aquests centres, dels quals 238 són ancians, gairebé el 80%, i la resta, personal.

Font: Conselleria de Salut

També la residència Sant Domènec de Balaguer, la Teva Llar de Lleida i la Mare Marcel·lina de Verdú registren encara un nombre destacable de casos: 33; 29 i 31, respectivament. La Castrillon, a Lleida ciutat, compta amb deu usuaris afectats i un treballador i la Serafí Casanovas de Sort, tretze residents i tres empleats.

La Castrillon, la Teva Llar i la Mare Marcel·lina són residències grogues: els positius estan a punt d’acabar l’aïllament i la situació millorarà. Salut vol intensificar els cribratges en les residències, on ara es fan cada quinze dies entre els professionals, perquè siguin setmanals i testar també els residents. A Catalunya, un 70 per cent de les residències no tenen casos i són verds.

El Govern central ha admès aquesta setmana que el virus està entrant a les residències, “bé a través dels residents que surten o els familiars o treballadors. És inevitable”, va indicar Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, encara que està sent menys agressiu que a la primavera.

Salut trasllada 26 usuaris de la Sant Josep de la Seu a Puigcerdà L’últim cribratge a la residència Llar de Sant Josep de la Seu ha disparat fins a seixanta-quatre els positius. Salut va informar que es tracta de cinquanta-tres dels setanta-vuit usuaris i onze dels trenta-sis treballadors. Fonts de l’equip mèdic van explicar que dijous van traslladar vint-i-sis positius l’Hospital de Puigcerdà, on s’estaran fins que rebin l’alta mèdica. Els han traslladat a un espai buffer que han habilitat al centre de la Cerdanya per assistir persones d’avançada edat positives al detectar que a la residència “no podíem garantir la cura adequada que mereixen” per les baixes entre el personal. Dels vint-i-set positius restants, vint-i- sis s’estan a la residència i un ha estat ingressat a l’hospital. L’alcalde, Jordi Fàbrega, va explicar que Salut ha reforçat l’equip de treballadors amb dos infermeres i un coordinador i que el centre ha contractat auxiliars d’infermeria. L’ajuntament va fer una crida a incorporar més auxiliars. El grup municipal de la CUP, per la seua banda, va demanar a l’ajuntament una comissió d’investigació “per aclarir la gestió” i valorar la intervenció de la Generalitat després de l’“empitjorament exponencial” del brot.

tracking