SEGRE
Presen Benito mostra els seus treballs de patchwork a Instagram.

Presen Benito mostra els seus treballs de patchwork a Instagram.R. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

En aquesta època que ens ha tocat viure, no m’ha quedat més remei que habituar-me a les videotrucades per poder veure la meua família”, explica Maria Caminal, veïna de la Seu d’Urgell. Accedir a internet des d’un dispositiu mòbil s’ha convertit per a ella en “l’única manera d’estar connectada amb el món exterior”. Viu a la residència de la Fundació Sant Hospital, ubicada de temporalment al Seminari. Des de l’inici de la pandèmia, les visites a centres per a la tercera edat s’han restringit en una mesura o una altra: des de la prohibició total fins a trobades breus, amb cita prèvia i sota estrictes mesures de seguretat per evitar contagis.

Davant d’aquestes restriccions, ordinadors, mòbils i tablets donen als que viuen en residències l’oportunitat de comunicar-se amb els seus pròxims i veure les seues cares, una mica més satisfactori que limitar-se a sentir les seues veus a través de la línia telefònica. Alguns centres de Lleida van facilitar les videotrucades als residents des de l’inici de la crisi sanitària. Mesos després, la Generalitat exigeix potenciar aquesta via de comunicació en el nou protocol per a geriàtrics.

Fora de les residències, també és molta la gent gran que ha descobert les noves tecnologies o que els ha donat nous usos durant la pandèmia. Hi recorren per comunicar-se amb els seus pròxims, però també a la recerca d’informació i entreteniment, davant restriccions a la mobilitat i el tancament de locals i activitats.

És el cas de Josep Motlló i Magda Boirach, un matrimoni d’Arbeca que està descobrint les possibilitats del mòbil intel·ligent que, fins fa poc, només utilitzaven per a trucades i missatges. “Miro les previsions meteorològiques i els bans de l’ajuntament”, explica ell, mentre que ella destaca que les videotrucades “són un bon invent, en especial per a la gent gran”. Les seues filles els ajuden a espavilar-se en el món digital. “La pròxima vegada que ens visitin els demanarem que ens posin Instagram”, afirmen.

A més de proporcionar entreteniment i informació, els dispositius electrònics són també una ajuda per fer exercici. El rellotge intel·ligent que Presen Benito porta al canell compta els passos dels seus passejos pels carrers de Lleida i les pulsacions del seu cor. Una vegada ja és a casa, exercita la ment fent sudokus a la tablet.

Presen Benito mostra els seus treballs de patchwork a Instagram.

Presen Benito mostra els seus treballs de patchwork a Instagram.R. R.

Presen Benito mostra els seus treballs de patchwork a Instagram.

Presen Benito mostra els seus treballs de patchwork a Instagram.R. R.

tracking