SEGRE

DRETS SANITAT

Una clínica privada practicarà avortaments quirúrgics a Lleida

Única província catalana on encara no es pot interrompre embarassos a partir de 9 setmanes

Cartells a favor de l’avortament voluntari en un CAP del Pallars.

Cartells a favor de l’avortament voluntari en un CAP del Pallars.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Salut acreditarà una clínica privada de Lleida perquè pugui practicar avortaments quirúrgics, per la qual cosa les lleidatanes que vulguin interrompre voluntàriament el seu embaràs a partir de la novena setmana de gestació ja no hauran de desplaçar-se a Barcelona o Tarragona com fins ara. La gerent de les regions sanitàries de Lleida i del Pirineu, Divina Farreny, va explicar a aquest diari que “estem en tràmits per al procés d’acreditació d’una clínica privada a què es concertarà aquesta activitat per poder oferir el servei a les ciutadanes de tota la demarcació”. Tot apunta que es tractaria de la cínica Vithas Lleida, els portaveus de la qual van explicar que “estem en converses amb Salut per ampliar la línia de col·laboració a la cirurgia ginecològica de baixa i mitjana complexitat, inclosa la interrupció voluntària de l’embaràs, juntament amb altres especialitats també en estudi”.

La mesura té com a objectiu solucionar la falta d’opcions a les comarques lleidatanes a l’hora d’avortar de forma voluntària i se suma a l’anunciada la setmana passada per la consellera Alba Vergés, que va assegurar que abans que acabi l’any es traslladaran facultatius no objectors als hospitals de Vielha i Tremp perquè atenguin les demandes d’avortaments farmacològics al Pirineu. Concretament en aquest cas, seran dos professionals de l’Arnau de Vilanova que es desplaçaran setmanalment als dos hospitals per ampliar la seua cartera de Ginecologia i Obstetrícia, incloent-hi la possibilitat de practicar ecografies al segon trimestre. En aquesta línia, Farreny va apuntar que, als hospitals de la Cerdanya i la Seu, el departament de Salut està treballant per trobar una solució “de cara a principis de l’any que ve”.

Vithas negocia amb la conselleria la inclusió de més opcions ginecològiques a la seua cartera de serveis

Malgrat que la gerent de regions sanitàries va destacar que “busquem solucions que garanteixin l’equitat, tant social com territorial i de gènere”, va recordar que els professionals es poden declarar objectors de consciència i, “malgrat que això dificulta la gestió i planificació del servei, és un dret que tenen els professionals que hem de respectar”.

L’actual llei permet l’avortament lliure fins a la setmana catorze. Abans de la vuitena setmana, l’avortament es practica dins del sistema sanitari públic a l’hospital Arnau amb medicació, prèvia derivació dels centres d’atenció primària.

Segons l’últim informe de L’Observatori de Drets Sexuals i Reproductius, 482 dones catalanes van haver de desplaçar-se el 2018 fora de les seues comarques per poder avortar voluntàriament.

Metges objectors impedeixen fer ús al Pirineu d’aquest dret

Lleida és actualment l’única província catalana sense cap centre autoritzat per practicar avortaments quirúrgics, com ja va avançar SEGRE. Les lleidatanes que acudeixen als centres de Primària per avortar de forma voluntària a partir de la novena setmana de gestació són derivades a centres de Barcelona o de Tarragona autoritzats per la conselleria per sotmetre’s a aquest tipus d’avortament. A Catalunya hi ha deu centres autoritzats per a això i tots estan ubicats a Barcelona tret de tres: un és a Tarragona i dos a Girona. Als hospitals del Pirineu, ni tan sols es practicaven fins a la data interrupcions voluntàries de l’embaràs de manera farmacològica: a l’hospital del Pallars a Tremp, per objecció de consciència dels facultatius i, en el cas del Sant Hospital de la Seu, perquè no compta amb l’acreditació que requereix la normativa actual.

tracking