SEGRE

GUIA

El virus del masclisme no cessa

Les denúncies repunten arran del confinament i els Mossos registren 779 casos fins al tercer trimestre a Lleida || Quatre dones de Ponent compten amb protecció policial per risc

Marxa nocturna ahir convocada per la Coordinadora 8M de Lleida en el marc del Dia Internacional contra la Violència Masclista.

Marxa nocturna ahir convocada per la Coordinadora 8M de Lleida en el marc del Dia Internacional contra la Violència Masclista.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques lleidatanes es bolquen avui un any més en el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència cap a les Dones, una xacra que ni tan sols la pandèmia del coronavirus ha pogut frenar i que, fins i tot, n’ha pogut agreujar les conseqüències. Durant el confinament, les denúncies van caure en picat i després de les flexibilitat de les restriccions van tornar a repuntar però la xifra continua sent inferior a la de l’any passat. Fins al mes de setembre, els Mossos d’Esquadra van registrar 779 denúncies per violència masclista, tant en l’àmbit de la parella com en el familiar, a la província de Lleida, la qual cosa representa un descens del 6% respecte al mateix període de l’any passat. Així mateix, la policia catalana ha detingut 247 persones per delictes de violència masclista en el tercer trimestre de l’any. En aquest sentit, Salvador Gallego, del Grup d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra a Lleida, destaca la importància de denunciar des del primer episodi de violència i admet que, després del confinament, s’han detectat víctimes que han aguantat més abans de denunciar el seu agressor. Fins a la data, quatre dones de Ponent, i els seus fills, compten amb protecció policial dels Mossos d’Esquadra al considerar que viuen una situació de risc en l’àmbit de la violència masclista.

Amb la restricció de mobilitat sí que van augmentar les trucades als telèfons d’atenció a les dones. El de l’Institut Català de les Dones, 900 900 120, ha rebut un total de 414 trucades aquest any de dones de Ponent que pateixen violència masclista, de les quals quatre de cada deu conviuen amb fills menors d’edat. Així mateix, el telèfon del ministeri d’Igualtat, 016, ha atès 249 trucades des de les comarques lleidatanes. Un total de 145 lleidatanes compten amb el servei Atenpro per alertar emergències en situació de risc, cosa que implica una xifra superior a la de tot l’any passat. En la concentració ahir convocada per la Coordinadora 8-M, els Mossos van aixecar acta a les convocants per no haver demanat autorització i les assistents van cremar fotos de bisbes davant del bisbat de Lleida i van enganxar cartells als jutjats.

Més de la meitat de les catalanes han patit assetjament sexual

Més de la meitat de les dones catalanes han patit assetjament sexual alguna vegada a la vida, segons un informe presentat ahir per CCOO amb motiu del 25-N. A partir de dades del ministeri d’Igualtat corresponents a l’any 2019, l’estudi indica que el 41,1% de les dones han patit alguna vegada algun tipus de violència per part de la seua parella i el 13%, l’últim any. També assenyala que una de cada quatre dones ha patit violència masclista greu. El sindicat ha decidit posar a disposició de la xarxa d’atenció a víctimes de violència masclista 21 seus locals. Amb l’etiqueta de Porta violeta, seran “espais segurs” per a les dones en situació de violència.

tracking