SEGRE

Lleida impulsa un assaig clínic per estudiar els beneficis d'una teràpia neuroprotectora als inicis d'un ictus

Lleida impulsa un assaig clínic per estudiar els beneficis d'una teràpia neuroprotectora als inicis d'un ictus

Lleida impulsa un assaig clínic per estudiar els beneficis d'una teràpia neuroprotectora als inicis d'un ictusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida impulsa l'assaig clínic REMOTE-CAT per estudiar els beneficis d'aplicar una teràpia neuroprotectora en els primers moments de l'aparició d'un ictus. El tractament consisteix en realitzar breus estímuls compressius al braç de les persones amb sospita d'ictus recent, durant el trajecte en ambulància, abans d'arribar a centre sanitari. En el projecte hi participen 5 hospitals catalans; l'Arnau de Vilanova de Lleida, l'Hospital de Bellvitge, la Vall d'Hebron, l'Hospital del Mar i l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, i 572 pacients adults diagnosticats de sospita d'ictus dins de les 8 hores des de l'inici dels símptomes. S'espera que els resultats de l'assaig estiguin disponibles l'any 2022. Fins al moment hi participen 80 pacients.

La Unitat d'Ictus del Departament de Neurologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV), el grup de Neurociències Clíniques de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), la Universitat de Lleida (UdL) i el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) han posat en marxa aquest assaig clínic. La teràpia CIR consisteix en aplicació de cicles d'inflat i desinflat, de 5 minuts cadascun, a l'ambulància, abans de l'arribada al centre hospitalari, i continua a l'hospital, si és necessari.

El facultatiu de la secció de Neurologia de l'HUAV, professor de la UdL i responsable del grup de Neurociències Clíniques de l'IRBLleida, Francesc Purroy, afirma que "aquest projecte permetrà veure si una acció simple i de baix cost que es comença durant el trasllat en ambulància té un efecte neuroprotector en els pacients amb ictus agut i millora la seva evolució".

L'ictus és una malaltia freqüent que es considera la primera causa de discapacitat en adults i la segona causa de demència a Espanya. A més, és la principal causa de mortalitat en dones i la segona en homes. A nivell mundial, cada dos segons algú pateix un ictus isquèmic.

Segons dades del Pla director de malalties cerebrovascular a Catalunya es produeixen 13.000 nous casos. En l'actualitat, només hi ha dos tractaments disponibles per tractar l'ictus isquèmic: l'eliminació del coàgul a través de l'administració de fàrmacs i/o l'extracció del coàgul mitjançant un dispositiu mecànic (trombectomía mecànica), tot i que no tots els pacients poden beneficiar-se d'aquests tractaments. Les teràpies neuroprotectores, com la que es proposa en aquest estudi, podrien proporcionar una nova opció terapèutica per als pacients que no són candidats per als altres tractaments.

El grup de Neurociències Clíniques té evidències en models animals que demostren que CIR té un efecte favorable després d'un ictus. Per això, s'ha proposat aquest estudi multicèntric liderat pel doctor Purroy de l'IRBLleida.

tracking