SEGRE

Sanitat divideix la població en 15 grups que es vacunaran en tres fases

El ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Illa no veu necessari el confinament domiciliariEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat ha dividit la població espanyola en 15 grups que s’aniran vacunant contra el coronavirus en tres fases, de gener a juny, i ha explicat que aquesta classificació s’ha fet atenent el risc de morbiditat greu, l’exposició al virus, l’impacte socioeconòmic i la possibilitat de transmissió.

El primer grup –l’únic que de moment està detallat i afecta a uns 2,5 milions de persones– són els residents i personal sanitari i sociosanitari de residències de majors i amb discapacitat, la resta del personal sanitari i grans dependents no institucionalitzats, ha explicat el ministre de sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa per informar sobre l’estratègia de vacunació.

Ha dit que els 15 grups avaluats per l’equip tècnic, a més dels ja citats, són: Persones amb condicions de risc alt però també mitjà o baix, persones que viuen o treballen en comunitats o entorns tancats, poblacions vulnerables per la seua situació econòmica, persones amb treballs essencials, tota la població docent i tota la població infantil, adolescent i jove, majors de 16 anys. A més, s’inclou al conjunt de la població adulta, la que està en àrees susceptibles de reincidència o en situacions de possibles brots, embarassades i mares que proporcionen lactància natural i les persones que ja tenen una immunització i seropositius.

En definitiva, Illa ha apuntat que aquesta classificació "cobreix tota la població espanyola" i serà en les etapes dos i tres quan els tècnics, quan vagin tenint dades sobre la disponibilitat de les vacunes, estableixin els qui són els grups prioritaris. Ha explicat que aquesta estratègia s'anirà actualitzant però sempre amb "la meta" de reduir la mortalitat "amb eficàcia" i protegint els més vulnerables i evitant hospitalitzacions.

El titular de Sanitat ha informat que l’estratègia feta pel grup tècnic de vacunes té les eines per vacunar la població de manera "eficaç i eficient, amb criteris d’equitat i la flexibilitat necessària per adaptar-se a les diferents etapes".

Illa també ha reiterat que les vacunes que rebin l’autorització de l’Agència Europea de Medicaments tindran "tota la seguretat i si no tenen prou garanties, no rebran autorització per ser administrades".

I ha insistit que conforme als contractes ja firmats, Espanya adquirirà 140 milions de dosi per immunitzar a 80 milions habitants. Per tant, ha dit, "hi haurà vacunes per proporcionar a tots els ciutadans i per exercir les tasques de solidaritat" amb altres països.

Sobre les advertències de la Societat Espanyola de Geriatria, que alertava que no hi ha suficients evidències de l’eficàcia de les vacunes en la població anciana, Illa ha reiterat que no s’administrarà cap vacuna que no compti amb els necessaris requisits de seguretat ni en persones grans, ni en joves.

El ministre de sanitat ha dit confiar que la resposta de la població a la vacuna serà "molt positiva" i ha augurat una vacunació "massiva" a causa que Espanya ha estat tradicionalment un país molt receptiu i perquè l’experiència d’aquest any amb la grip ha donat un increment d’un 40 per cent en les taxes d’immunització. Ha reiterat que la vacuna a Espanya serà voluntària i, de moment, no s’ha plantejat establir el requisit de vacunació per realitzar determinades activitats.

Preguntat per la possibilitat de tancar les estacions d’esquí aquesta temporada, Illa és partidari d’harmonitzar les decisions que prenguin entre comunitats i també amb els països veïns (França i Andorra) amb qui el ministre està en contacte. No obstant això, ha assenyalat que el rellevant en aquest cas no és l’esport en si, sinó tota l’activitat social que l’envolta.

tracking