SEGRE

INICIATIVES MEMÒRIA HISTÒRICA

Camarasa reviu la batalla del Segre

El grup de recreació DidPatri ha filmat el cap de setmana un documental divulgatiu a les trinxeres del Merengue || Han escenificat l'episodi bèl·lic entre el març i el desembre del 1938

Un niu de metralladora a la zona del tossal de les Forques.

Un niu de metralladora a la zona del tossal de les Forques.DIDPATRI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El grup de recreació històrica DidPatri de la Universitat de Barcelona es va traslladar el cap de setmana passat a Camarasa per filmar un documental que reviu els episodis més importants de la batalla del Segre, la contesa que va marcar part de la Guerra Civil a Catalunya. El rodatge es va centrar a les trinxeres del Merengue i el tossal de les Forques, on entre els dies 22 i 28 de maig del 1938, forces de la Divisió del XVII Cos de l’Exèrcit Popular Republicà van iniciar una ofensiva per expulsar els franquistes del Cap de Pont. Les baixes van ser molt nombroses en tots dos bàndols, sobretot les republicanes, que es van veure augmentades per la riuada provocada pels franquistes a l’obrir aquests les comportes dels embassaments de Camarasa i Sant Llorenç.

Els membres de DidPatri van viatjar vuitanta anys en el temps i, amb tot luxe de detall, es van posar a la pell dels soldats que fins a l’últim alè van lluitar per evitar la presa de Barcelona, que s’havia mantingut en el bàndol republicà des del principi de la guerra. La lleidatana Rosa Maria Chopo, una de les integrants d’aquest grup de recreació, va explicar que “hem rodat diferents escenes de la contesa que es va produir entre el maig i el desembre del 1938 a l’espai recuperat del tossal de les Forques, amb l’objectiu de crear una peça divulgativa que es podrà reproduir als centres educatius per aportar informació sobre un dels episodis més importants de la Guerra Civil a Catalunya”.

El curtmetratge es projectarà a les escoles per recordar aquest episodi de la Guerra Civil

Va apuntar que l’enregistrament del film estava programat per al mes d’abril, però va haver d’ajornar-se a causa del decret de l’estat d’alarma i les limitacions de mobilitat per la pandèmia de la Covid-19. El grup d’investigació i innovació Didàctica del Patrimoni, Museografia comprensiva i Noves Tecnologies (DidPatri) també participa tots els anys en la commemoració dels bombardejos i combats que van arrasar la Granadella durant la Guerra Civil, que va ser la jornada més tràgica el dia 24 de desembre del 1938. Per recordar la por de la barbàrie que es va viure al llarg d’aquells dies, desenes de soldats escenifiquen el bombardeig de la vigília de Nadal a la plaça Pla de la Vila, amb trinxeres, canons, camions, la instal·lació d’un hospital de sang i, sobretot, molta pólvora.

Un niu de metralladora a la zona del tossal de les Forques.

Un niu de metralladora a la zona del tossal de les Forques.DIDPATRI

Un niu de metralladora a la zona del tossal de les Forques.

Un niu de metralladora a la zona del tossal de les Forques.DIDPATRI

tracking