SEGRE

ESNOTICIA

El Pirineu dóna per perdut el pont de la Puríssima pel tancament municipal

El Pirineu dóna aquest any per perdut el pont de la Constitució, que es desenvolupa en part en cap de setmana, per quan encara està decretat el confinament municipal. A més, el sector de l'esquí està pendent del Procicat per iniciar la temporada. Per la seua part, el Govern preveu ampliar el màxim de persones en les trobades per Nadal a deu.

El sector espera una baixada de temperatures i neu per aquesta mateixa setmana.

El sector espera una baixada de temperatures i neu per aquesta mateixa setmana.TV3

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els hostalers del Pirineu donen pràcticament per perdut el pont de la Constitució i la Puríssima (que comença el cap de setmana i finalitza dimarts) perquè la mobilitat seguirà limitada de divendres a dilluns a l’àmbit municipal almenys fins al pròxim dia 7, quan acaba el primer tram de la desescalada i el confinament passarà a ser comarcal. A més, les estacions d’esquí no han començat encara la temporada, a falta de neu i que es confirmi que la campanya pot començar (vegeu el desglossament). El president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, va assegurar que al Pallars Sobirà “el 80% dels hotels estan tancats” i així seguiran mentre no hi hagi mobilitat i a Aran “molts obriran el 19 de desembre” perquè el 21 finalitzaran les restriccions a la mobilitat a tot Catalunya i hi podran arribar turistes de la resta de l’Estat. A Aran la majoria d’hotels i bona part dels restaurants estan també tancats. El conselhèr aranès de Turisme, Juan Antonio Serrano, va dir que tret de les segones residències, els inquilins de les quals podrien arribar dijous, no s’espera l’arribada de turistes.

Per la seua banda, la vicepresidenta de Turisme de la Diputació, Rosa Pujol, va afirmar que “en aquests moments no hi ha reserves” i va afegir que el turista espera les festes de Nadal i Cap d’Any per desplaçar-se a Lleida. “Per aquestes dates sí que hi ha reserves d’ocupació”, va defensar.

Quant a les festes, el secretari de Salut, Josep Maria Argimon, va reiterar que la Generalitat ampliarà el límit de persones que hi pot haver en una reunió de sis a deu de cara a Nadal i estudia que els menors de catorze anys no computin dins d’aquesta xifra màxima. Aquestes deu persones podrien ser d’un màxim de tres bombolles de convivència.

A Lleida el risc de rebrot va pujar ahir a 277 punts i la velocitat de contagi (Rt) a 0,86, i es van confirmar 79 casos més de Covid. Tot i així, hi havia 120 ingressats, 8 menys que divendres. Al Pirineu, el risc de rebrot també va pujar fins als 398 punts, l’Rt a 0,95 i es van detectar 12 positius.

L’esquí, pendent de Protecció Civil

Les estacions d’esquí estan pendents de la baixada de temperatures i les nevades previstes per aquesta setmana, tant com de la reunió que previsiblement mantindran representants de la patronal amb membres del pla territorial de Protecció Civil, Procicat, per determinar si hi ha temporada de neu i de quina manera.

Responsables de Baqueira tenien previst presentar demà la campanya d’esquí però han ajornat l’acte a l’espera del que digui el Procicat. Xavier Ubeira, portaveu de l’estació, va destacar les inversions que s’han portat a terme en la prevenció de contagis i va dir que es tracta d’un esport a l’aire lliure, mentre que els serveis de restauració estan sotmesos a estrictes controls a tot el sector.

El president de Ferrocarrils de la Generalitat, Ricard Font, va assenyalar que el transport per cable i la pràctica d’esport a l’aire lliure estan per ara permesos. Les estacions de FGC (Port Ainé, Espot i Boí Taüll) obriran quan hi hagi neu i mobilitat.

D’altra banda, alguns turistes, especialment usuaris de segones residències, podrien avançar l’inici del pont festiu (6 i 8 de desembre) a dijous per evitar el confinament municipal de cap de setmana, de manera que fins dilluns no podrien tornar a casa. El Govern va recordar que està permès però va demanar reduir la mobilitat una vegada s’arribi a la destinació. Precisament, gairebé totes les comarques del Pirineu i algunes del pla com el Segrià i la Segarra han demanat a la Generalitat que avanci la desescalada i permeti per al pont que hi hagi mobilitat comarcal ja que a la majoria predominen els municipis poc poblats.

tracking