SEGRE

ESNOTICIA

Catalunya registra lleugers repunts en diversos índexs, com el de rebrot

Budó adverteix que si creixen es pot frenar la desescalada, tot i que Vergés ho descarta || Les dades ja arriben a les de Madrid, amb 233 casos per cada 100.000 habitants

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El risc de rebrot, índex de creixement potencial de la pandèmia, que des del 23 d’octubre no ha parat de baixar a Catalunya, va pujar ahir cinc punts i va arribar als 201. La velocitat de propagació del virus, la famosa Rt, que portava un parell de dies incrementant-se lleument, va créixer 6 centèsimes, fins al 0,84, segons les dades epidemiològiques del departament de Salut. Paral·lelament es van registrar 1.505 nous contagis, gairebé un miler més que dilluns, i es van afegir al registre 62 defuncions més. En canvi, el nombre de persones hospitalitzades per Covid es va situar en els 1.718, la qual cosa representa 34 menys que la jornada anterior, dels quals 454 es troben a l’UCI, quatre menys. Segons les dades del ministeri de Sanitat, Catalunya ha arribat a les dades de Madrid en incidència de la Covid. Així, les dos en tenen 233 casos per 100.000 habitants i Catalunya se situa per sota del llindar de risc extrem. La incidència continua disminuint en les dos comunitats, encara que a Madrid ho fa a un ritme més lent. Davant del repunt en alguns indicadors, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va alertar que si segueixen pujant no es podrà garantir que es pugui pasarel passi al segon tram de la desescalada dilluns, cosa que la consellera de Salut, Alba Vergés, va descartar en principi. Segons Budó, per passar de fase s’han de complir uns requisits, com que l’Rt continuï per sota de 0,9. Si es manté una tendència alcista, va apuntar, hi ha “risc” de poder superar aquesta xifra, cosa que impediria avançar. Tanmateix, Vergés, va assenyalar que una pujada dels indicadors en aquest primer tram ja estava prevista i va considerar que el repunt no posarà en perill el canvi a la segona fase. Totes dos van coincidir a demanar “prudència” als ciutadans de cara a aquest pont de la Puríssima amb la vista ja fixada en el Nadal. Precisament, Govern central i comunitats autònomes haurien d’arribar avui a un consens per fixar les recomanacions de cara a Nadal i que tindran a veure amb aspectes de mobilitat i contactes socials. Molts territoris ja han avançat que aposten per alleugerir les restriccions, encara que d’altres prefereixen endurir-les.

?

El Consell de Transparència i Bon Govern ha ordenat al ministeri de Sanitat que faci públics en un termini de deu dies els noms dels integrants del comitè d’experts que assessoren el Govern espanyol per gestionar la pandèmia, al considerar que no es vulnera el dret a la protecció de dades. Simón va evitar fa mesos identificar-los per, segons va assenyalar, evitar que patissin pressió.

Per la seua banda, Sanitat va registrar ahir 8.257 nous positius, amb una incidència acumulada de 265,76 casos per cada 100.000 habitants. A més, es van comptabilitzar 442 nous descesos.

Transparència demana posar nom al comitè d’experts

tracking