SEGRE

Escalfament global accelerat

Un estudi determina que els ecosistemes mediterranis s’escalfen un 20% més de pressa || Hi han participat investigadors de la Universitat de Lleida i del CTFC

© La boira a les Garrigues

© La boira a les GarriguesGERARD FARRÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ecosistemes mediterranis s’escalfen un 20% més de pressa que la mitjana mundial. Sense mesures apropiades, l’any 2040 l’augment serà de 2,2 graus i el 2100 en algunes regions superaria els 3,8. Aquest fet posaria en perill la supervivència de boscos i augmentaria el risc de grans incendis.

Aquestes són algunes de les conclusions del primer informe sobre els efectes del canvi climàtic a la regió liderat per la xarxa d’experts MedEcc, en què ha participat l’investigador de la Universitat de Lleida (UdL) Aitor Ameztegui i la investigadora del Centre de Ciència i Tecnològia Forestal de Catalunya (CTFC) i el CREAF Alejandra Morán.

El First Mediterranean Assessment Report recull el treball de 190 investigadors d’un total de 25 països. Es tracta d’un informe transversal que inclou l’anàlisi dels diferents efectes del canvi climàtic sobre els recursos naturals, la disponibilitat d’aliments o bé la seguretat de les persones.

Ameztegui i Mirán han treballat en l’afectació als boscos. En aquest sentit, l’informe conclou que els boscos mediterranis hauran d’adaptar-se a un clima més càlid i sec, que comportarà períodes de sequera prolongats, onades de calor llargues, augment del risc d’incendi i una exposició més freqüent i intensa a pertorbacions biòtiques com ara les plagues.

tracking