SEGRE

ESNOTICIA

La UE pot donar el vistiplau a les vacunes de Pfizer i Moderna d'aquí a quatre i sis setmanes

Les dos companyies ja han sol·licitat un permís per a la seua comercialització condicional || Si s'obté una valoració positiva haurà de ser la Comissió Europea la que n'autoritzi finalment la distribució

La vacuna de Pfizer i la de Moderna han demostrat una eficàcia propera al 95% durant els assajos.

La vacuna de Pfizer i la de Moderna han demostrat una eficàcia propera al 95% durant els assajos.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ja ha començat a avaluar la sol·licitud de comercialització condicional de les vacunes desenvolupades per Pfizer-BionNTech i Moderna, i la previsió és emetre una decisió sobre la primera el 29 de desembre i sobre la segona el 12 de gener. Per la qual cosa les primeres vacunes ja podrien arribar a començaments del 2021. El Comitè de Medicaments Humans de l’EMA analitzarà durant aquest temps les dades aportades per les companyies i decidirà si són prou sòlids per concloure que les vacunes són de qualitat, efectives i segures per ser subministrades a la població.

En tot cas, el suport per part de l’EMA no suposa la seua aprovació automàtica, ni l’inici immediat del seu ús a nivell europeu. Després d’això li tocarà a la Comissió Europea donar l’autorització definitiva per poder situar la vacuna al mercat, un procés per al qual necessita realitzar consultes amb els estats membres. En cas d’obtenir una valoració positiva, aquest tràmit, segons el portaveu de Salut de l’Executiu comunitari, Stefan de Keersmaecker, serà “qüestió de dies”.

Una vegada emesa aquesta autorització, cada país podrà ordenar les vacunes al fabricant, d’acord amb el repartiment establert entre els països membres de la UE, que està basat en la població, amb la qual cosa a Espanya li correspon aproximadament un 10% del total de vacunes compromeses. Tant el fàrmac de Pfizer i BioNTech com el de Moderna, que han anunciat una eficàcia propera al 95 per cent, formen part del portfolio adquirit per la Comissió Europea. En concret, es va tancar un acord amb Pfizer i BioNTech per 300 milions de dosis i amb Moderna de 160 milions de vacunes més. Aquests dos fàrmacs, que estan fabricats amb molècules d’ARN missatger, no suposaran un risc d’alteració genètica per als que les rebin, com alerten enganyosament centenars de missatges virals.

La possibilitat de contestar tan ràpid a la sol·licitud de les farmacèutiques es deu al fet que l’agència europea va començar el passat mes d’octubre a revisar en temps real moltes de les dades posades a la seua disposició pels desenvolupadors, com la informació sobre la qualitat de la vacuna o els resultats d’estudis de laboratori.

Aquest treball també es porta a terme amb el fàrmac d’AstraZeneca - Oxford i el de Janssen. No obstant, aquests encara no han entrat en el procés d’avaluació perquè els desenvolupadors no han presentat cap sol·licitud de comercialització a nivell europeu, a l’espera de confirmar-ne l’eficàcia i les conclusions de l’assaig.

Espanya dóna llum verda a adquirir 52 milions de dosis de vacunes El Consell de Ministres va autoritzar ahir l’adquisició de més de 52 milions de vacunes contra la Covid-19 de les farmacèutiques Janssen, de la qual li corresponen 20,8 milions; Moderna (8,3 milions) i CureVac (23,4 milions). Fins ahir, Espanya s’havia adherit als acords de compra anticipada entre la Comissió Europea i Pfizer i Astrazeneca, però després d’aprovar elevar els límits pressupostaris de Sanitat s’ha adherit també a l’acord amb les altres tres farmacèutiques. La portaveu del Govern, María Jesús Montero, va afirmar que si els membres de l’Executiu poguessin ser els primers a vacunar-se ho farien. D’aquesta forma volia posar de manifest la seguretat dels fàrmacs.

tracking