SEGRE

Catalunya manté la fase durant 15 dies després d'un "canvi brusc" d'indicadors epidemiològics

El Procicat desestima avançar de tram el pròxim dilluns i continuarà el confinament municipal de cap de setmana

Un control dels Mossos d'Esquadra a l'accés de Mollerussa.

Un control dels Mossos d'Esquadra a l'accés de Mollerussa.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha alertat d’un "canvi brusc" dels indicadors epidemiològics de la pandèmia de coronavirus a Catalunya, pel que des del comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) han desestimat la possibilitat d’avançar de tram en el Pla de reobertura progressiva de les activitats dilluns vinent i se seguirà en fase 1 durant 15 dies, amb confinament municipal de cap de setmana.

Així ho ha explicat explicat aquest dijous en roda de premsa al costat de la secretària general d’Interior, Elisabeth Abad, el secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, i el subdirector de Protecció Civil, Segio Delgado.

“Ha estat un creixement sobtat i gestionar ara un rebrot, amb les UCI així, seria complicadíssim”, ha dit la consellera demanant “prudència”. Vergés ha afegit que davant d’aquesta situació, “per responsabilitat”, no s’avança al segon tram. “Un cop més, necessitem l’esforç de tots les administracions, dels sectors econòmics i socials, i de tota la ciutadania. Sé que portem molt temps en pandèmia i això fatiga, però no ens podem relaxar si no volem tirar per la borda l’esforç fet per contenir la segona onada. Hem de conjurar-nos totes i tots per continuar salvant vides i aturar el virus”, ha destacat la titular de Salut. A més, la consellera ha demanat la col·laboració de la ciutadania per tal que no marxi de pont. “El repunt ens obliga a extremar encara més les precaucions i a evitar les interaccions socials. Hem de reduir la mobilitat i tothom ha de de ser conscient que la situació ni és bona ni és la que voldríem”, ha conclòs.

De la seua banda, Argimon ha matisat que els indicadors epidemiològics continuen baixant de forma "pràcticament imperceptible" però ha justificat aquesta decisió amb l’objectiu d’observar si aconsegueixen estabilitzar la velocitat de reproducció de la malaltia (rt) o bé si continua pujant. El secretari ha advertit que si ara hi hagués un brot important o fins i tot una tercera onada els centres hospitalaris catalans "no podrien absorbir el creixement" d’ingressos i es convertirien en centres Covid-19. “Estàvem baixant molt ràpid aquest indicador, però la reducció es va frenar la setmana passada i ha crescut per sobre de l’esperat”, ha dit Argimon abans de recordar que, el fet que superi l’1 implica “més infecció, més ingressos i més pacients a les UCI”. En aquest sentit, el secretari de Salut Pública ha recordat que al principi de la segona onada hi havia 140 pacients a l’UCI i van arribar a ser-hi uns 600. “Si en les properes setmanes afegíssim 400 pacients més, tornaríem a estar com a la primera onada, amb els hospitals només dedicats a la COVID”, ha alertat.

Així, Catalunya romandrà en la primera fase del pla després d’haver registrat un increment de la velocitat de reproducció de la malaltia (rt) que ha passat de 0,78 dilluns passat a 0,92 aquest dijous. Segons els criteris que indica el Pla, l’Executiu català es planteja prorrogar les mesures vigents i no passar de fase quan hi ha una rt persistent entre 0,9 i 1 i si es manté una estabilització dels nous ingressos setmanals, sense que baixin.

tracking