SEGRE

Descobreixen el misteri d'un estrany objecte espacial

PxHere

Descobreixen el misteri d'un estrany objecte espacial

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics han confirmat finalment les sospites de què l’estrany objecte proper a la Terra (NEO, per les seues sigles en anglès) 2020 SO és un coet propulsor Centauro de la dècada de 1960. L’objecte, descobert el setembre per astrònoms que buscaven asteroides propers a la Terra, va despertar l’interès de la comunitat científica planetària a causa de la seua mida i òrbita inusual. Utilitzant dades recopilades a la Instal·lació del Telescopi Infraroig de la NASA (IRTF) i l’anàlisi d’òrbita del Centre d’Estudis d’Objectes Propers a la Terra (CNEOS) al Laboratori de Propulsió a Raig de la NASA, els científics han confirmat l’origen artificial l’objecte.

Després del seu descobriment, una anàlisi més detallada de l’òrbita de 2020 SO va revelar que l’objecte s’havia atansat a la Terra diverses vegades al llarg de les dècades, amb un enfocament el 1966 que el va atansar prou com per suggerir que pot haver-se originat a la Terra. Comparant aquestes dades amb la història de missions anteriors de la NASA, Paul Chodas, director de CNEOS, va concloure que 2020 SO podria ser el coet propulsor de l’etapa superior Centauro de la desafortunada missió Surveyor 2 de 1966 de la NASA a la Lluna.

Equipat amb aquest coneixement, un equip dirigit per Vishnu Reddy, professor associat i científic planetari del Laboratori Lunar i Planetari de la Universitat d’Arizona, va realitzar observacions d’espectroscòpia de seguiment de 2020 SO utilitzant l’IRTF de la NASA a Maunakea, Hawaii.

"Degut a l’extrema debilitat d’aquest objecte seguint la predicció de CNEOS, va ser un objecte difícil de caracteritzar", va dir Reddy en un comunicat. "Vam obtenir observacions de color amb el Gran Telescopio Binocular, o LBT, que va suggerir que 2020 SO no era un asteroide".

tracking