SEGRE

ESNOTICIA

Així seran finalment les festes de Nadal

El Govern va fixar ahir en deu el límit de persones a les reunions familiars i socials per Nadal incloent-hi els nens. A més, recomana que durant totes les festes cada grup de convivència estable interactuï amb un màxim de dos més. Els usuaris de residències podran anar a casa, especialment els dies més assenyalats.

Imatge d’un dinar en un bar de Tàrrega, on es permet un màxim de quatre persones per taula.

Imatge d’un dinar en un bar de Tàrrega, on es permet un màxim de quatre persones per taula.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) va aprovar ahir el pla de Nadal, entre el 24 de desembre i el 6 de gener, que limita les trobades a deu persones incloent-hi els nens, després que s’estudiés la possibilitat que en quedés exclosa. A més a més, recomana que cada grup de convivència estable (“bombolla”) es relacioni només amb un màxim de dos més durant les festes i en dies diferents. És a dir, que cada “bombolla” es reuneixi només amb una un dia i amb una segona un altre dia. El Procicat redueix el toc de queda algunes nits (vegeu la pàgina 4) i aconsella que la mobilitat es mantingui en l’entorn pròxim. En aquest sentit, parla de “bombolla de Nadal”, formada per persones que ja tenen un contacte proper, per la qual cosa demana que s’evitin reunions amb familiars o amics que viuen lluny i amb els quals no s’han vist en mesos. La limitació de deu persones es mantindrà independentment del tram de la desescalada vigent.

El Govern recomana que les trobades es facin a l’aire lliure sempre que sigui possible, encara que està prohibit el consum d’aliments a l’espai públic. En espais tancats, demana que es ventilin abans i després de la trobada i utilitzar mascareta sempre que no s’estigui consumint. Demana que s’eviti que hi hagi molta gent en espais petits com les cuines; que no es comparteixin vasos, coberts i tovallons; que no es fumi a menys de dos metres de persones que no formen part del grup de convivència; fer torns per ajudar a la cuina i altres tasques i no parlar en to alt, ja que això afavoreix el contagi.

D’altra banda, tota activitat de cultura popular haurà de portar-se a terme en espais perimetrats amb control d’accessos i registre previ, però es prohibeixen els parcs de Nadal o de similars, com el Cucalòcum de Lleida. Pel que fa a les competicions esportives no oficials, el nombre màxim de participants per grup serà de deu en el cas d’arribar al tram 3, cal evitar el contacte i que hi assisteixi públic. Finalment, es recomana que l’assistència als centres de culte sigui en l’àmbit de proximitat, amb les limitacions vigents, i si és possible a través de mitjans telemàtics.

L’aprovació d’aquest pla arriba quan l’evolució de la pandèmia a Catalunya i Lleida ha empitjorat lleugerament pel que fa al risc de rebrot i a la transmissió del virus, però alhora baixen els hospitalitzats a planta i a l’UCI. El Procicat preveu decidir avui si dilluns es passa al segon tram de la desescalada, que tindrà quinze dies de vigència.

les principals mesures

Reunions socials

Els àpats han de ser d’un màxim de deu persones, canalla inclosa, que formin part d’un màxim de dos grups estables de convivència. S’aconsella evitar reunions amb persones amb les quals fa temps que no hi ha contacte físic. També ventilar l’espai, fer servir mascareta quan no s’estigui menjant o bevent, no cridar i fer torns per anar a la cuina. 

Residències

Es permetrà la sortida d’usuaris per a reunions familiars especialment els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i 1, 5 i 6 de gener. També es permeten les sortides més llargues d’un cap de setmana i inferiors a tres setmanes. Les persones que visitin o acullin residents hauran d’evitar durant els set dies anteriors tenir contactes amb altres amb els quals no conviuen.

Hostaleria

Els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i l’1 de gener es permetrà que hi hagi grups de fins a sis persones per taula i es podrà obrir fins a la 1.00 la nit de Nadal i nit de Cap d’Any. S’aconsella no posar música elevada per evitar que els clients hagin d’elevar el to de veu. L’aforament permès serà el que fixi el tram de desescalada vigent.

Toc de queda

Les nits de Nadal i de Cap d’Any el confinament obligatori començarà a la 1.30 hores en lloc de les 22.00 hores, mentre que la nit de Reis començarà a les 23.00 hores.

Oci i culte

Queden prohibits els parcs de Nadal i les activitats culturals només es podran fer en espais amb control d’accessos i preassignació de seients. Les proves esportives de competicions no oficials queden condicionades a un màxim de deu participants per grup i no hi podrà haver públic. Per a cerimònies religioses, s’aconsella assistir a llocs propers i, si és possible, seguir-les de manera telemàtica.

Permeses les sortides dels usuaris de residències

El pla del Procicat permet que les persones que viuen en residències podran anar al domicili dels seus familiars o amics, especialment els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre, així com l’1, el 5 i el 6 de gener. També es facilitaran les visites a les residències sempre que la situació epidemiològica ho permeti. Perquè n’hi pugui haver més, s’ampliaran els espais destinats a aquestes visites d’acord amb les condicions estructurals de la residència. El pla de Nadal també dóna llum verda a les sortides de cap de setmana i a altres que són més llargues però inferiors a tres setmanes (actualment previstes en el protocol sectorial).

Les persones que realitzin les visites als residents a les residències o bé que els acullin als seus domicilis hauran de tenir una especial cura en el període de set dies anteriors a la trobada, evitant qualsevol tipus d’interacció social amb persones de fora de la seua bombolla de convivència en tots els àmbits.

tracking