SEGRE

Estudien la resposta d'un fàrmac contra el càncer cerebral

El director científic del CIBIR, José Ramón Blanco (d), aquest dijous en una roda informativa, al costat el director gerent de la Fundación Rioja Salud, (FRS), Sergio Martínez (c) i l'investigador del Cibir Ignacio Larráyoz, en el Centre d'Investigació Biomèdica de La Rioja (Cibir).

El director científic del CIBIR, José Ramón Blanco (d), aquest dijous en una roda informativa, al costat el director gerent de la Fundación Rioja Salud, (FRS), Sergio Martínez (c) i l'investigador del Cibir Ignacio Larráyoz, en el Centre d'Investigació Biomèdica de La Rioja (Cibir).

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre d’Investigació Biomèdica de La Rioja (Cibir) participa en un estudi d’investigació per predir quin tipus de pacients respon a un fàrmac contra el càncer de cervell, ja que el tractament d’aquest tipus de tumors és "relativament eficaç" en l’actualitat. Així ho ha afirmat aquest dijous l’investigador del Cibir, Ignacio Larráyoz, en una roda informativa, en la que ha explicat que "el principal problema que tenen aquest tipus de càncers és que, encara que, potser, no estiguin molt estesos, són tremendament letals i l’esperança de vida és molt curta".

Prop del 7 % de les morts per càncer a Espanya es deuen a aquest tipus de tumors, ha afegit Larráyoz, que ha indicat que aquest projecte d’investigació el desenvolupen el Cibir, l’empresa farmacèutica Laminar Pharma i el Departament de Biomedicina Molecular i Cel·lular de la Universitat de les Illes Balears.

"Hem decidit –ha subratllat– abordar aquest problema aprofitant un compost que té patentada l’empresa i que està en assajos clínics a 15 hospitals europeus", als quals se suma aquest projecte, finançat amb més d’un milió d’euros pel Ministeri de Ciència i Innovació i amb una durada de tres anys.

Ha indicat que en aquesta iniciativa identificaran "una sèrie de biomarcadors, que poden ser o bé molècules o qualsevol altre element que permeti predir quin tipus de pacients respondrà a aquest fàrmac i quins no".

La part relacionada amb l’anàlisi dels lípids i els estudis en animals la realitzarà Laminar Pharma; la Universitat d’Illes Balears estudiarà les proteïnes i la seua relació amb la resposta dels pacients i el Cibir se centrarà en les respostes que tenen a veure amb els gens.

"El que farem aquí és, amb una sèrie de tècniques de seqüenciació d’última generació i les eines informàtiques que hem anat desenvolupant durant aquests anys, intentar trobar aquesta marca que ens permetrà predir quins pacients respondran al fàrmac o no", ha recalcat.

A més, ha prosseguit, aprofitant aquests experiments, intentaran determinar "si es pot fer un seguiment de la resposta a aquest tractament" i es tractarà de trobar "quin és el mecanisme d’acció del fàrmac, quines proteïnes o gens estan relacionats i si es poden descobrir nous camins per millorar els tractaments o trobar nous".

"Una vegada determinem aquests marcadors, el que farem al Cibir serà dissenyar uns assajos i validar-los de manera que puguem portar una eina clínica que puguin utilitzar els metges a l’hospital per determinar quins pacients es poden beneficiar d’aquest tractament", ha subratllat.

tracking