SEGRE

El Govern frena 15 dies la desescalada a l'augmentar la transmissió del virus

Admet que “afecta molta gent” però veu necessari reduir la interacció social

Tests a Cervera.

El Govern frena 15 dies la desescalada a l'augmentar la transmissió del virusX.. Santesmasses

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va decidir ahir frenar l’avanç de la desescalada i que tot Catalunya es mantingui dos setmanes més en el primer tram des del dilluns 7 de desembre fins al dia 21 després d’un “canvi brusc i disparar- se la velocitat de contagi del virus (Rt) de la Covid-19”. Així ho va argumentar la consellera de Salut, Alba Vergés, després de la decisió del Procicat. “En quatre dies, l’Rt ha passat de 0,78 a 0,92 [a Catalunya] i la pressió assistencial es manté alta tant als CAP com als hospitals, amb 438 persones a l’UCI”, va assenyalar. Va afegir que “ha estat un creixement sobtat i gestionar un rebrot, amb les UCI així, seria complicadíssim”, per la qual cosa va insistir a reduir les interaccions socials. D’altra banda, el departament d’Interior va demanar no sortir durant aquest pont.

Continuar en el tram 1 per quinze dies més implica no poder flexibilitzar restriccions en sectors com la restauració, el comerç i la cultura, però el cop més dur és que es manté el confinament municipal des de divendres a les 06.00 hores fins dilluns a la mateixa hora, una patacada en plena campanya de Nadal tant per a aquests sectors com per al de l’esquí, que preveia obrir la setmana que ve.

“Som conscients que les mesures afecten molta gent”, va dir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, però va precisar que “també hem de ser conscients que aquesta pandèmia va condicionada per la mobilitat i per això cal rebaixar- la”. Va explicar que quatre dies després de la reobertura del 23 de novembre “la corba baixa, però es frena i l’Rt puja”. “Esperàvem cert repunt però no amb aquesta velocitat i estarem dies amb aquest índex per sobre de 0,9”, va afirmar. Va dir que “si supera l’1, això implica més infecció, més ingressos i més pacients a l’UCI”. Vergés va dir que es mantenen els objectius que l’Rt baixide l’1, que hi hagi 1.000 casos diaris i menys de 300 persones a les UCI, “però el pla de reobertura estableix els indicadors sobre la desescalada”. En concret, s’avança de tram si l’Rt està per sota de 0,9 i baixen els ingressos; es prorroguen les mesures si l’Rt està entre 0,9 i 1 i els ingressos són estables i es revisen les restriccions si l’Rt està per sobre d’1 i augmenten els hospitalitzats.

La mobilitat per a àpats familiars de Nadal no queda restringida

La pròrroga del tram 1 de la desescalada no afectarà la mobilitat per les festes nadalenques, ja que la consellera de Salut, Alba Vergés, va afirmar que, encara que el 24, 25, 26 i 31 de desembre i l’1, 5 i 6 de gener se segueixi en tram 1 o 2, la mobilitat no estarà restringida si és per fer àpats familiars amb un màxim de dos bombolles de convivència. També va dir que encara queden molts dies per Nadal i que s’haurà de veure les xifres de contagis per decidir si es pren alguna altra mesura. La consellera va afirmar que persones d’altres punts de l’Estat podran venir a visitar els familiars aquests dies assenyalats, però va demanar que siguin les mínimes 

tracking