SEGRE

ENTITATS DIA MUNDIAL

Denuncien retard a reconèixer la discapacitat d'un nen de Lleida

Fa nou mesos que una família de Lleida espera perquè el seu fill, de tretze mesos i amb una malformació ocular, pugui accedir a recursos || Campanya perquè la demora arribi al Parlament

La família Urgel-Murillo, amb el petit Mateo a l’esquerra.

La família Urgel-Murillo, amb el petit Mateo a l’esquerra.FAMILIA URGEL-MURILLO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia ha provocat en els últims mesos un col·lapse administratiu que ha frenat molts serveis essencials. Fa més de nou mesos que la família lleidatana Urgel-Murillo espera que se li reconegui el grau de discapacitat al Mateo, el seu fill petit de 13 mesos, que té una malformació ocular causada per les malalties genètiques coloboma i microftal.

La Raquel, la seua mare, explica a aquest diari que quan el Mateo va arribar al món va detectar que tenia els ulls tancats i molt petits. “Els metges li van treure importància i em van dir que potser era un edema, possiblement causat perquè el nadó tenia les mans als ulls durant l’embaràs.” Un mes després, al no detectar cap millora, van anar a l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. “Després de moltes proves, allà ens van dir que el Mateo tenia una malformació ocular causada per una mutació genètica per a la qual, de moment, no existeix tractament”, explica aquesta lleidatana, que lamenta que, “quan et diuen que el teu fill tindrà molt poca visió, t’enfonses”. El reconeixement de la seua discapacitat, que van sol·licitar el mes de març passat, “permetrà al Mateo tenir una millor qualitat de vida, ja que ens ajudarà a assumir les despeses que suposen els continus viatges a Barcelona i facilitarà l’accés als estímuls visuals que necessita a casa”. I és que, segons apunta la Raquel, “tenir un nen amb una discapacitat suposa un canvi dràstic a la vida d’una família a nivell econòmic, però sobretot a nivell emocional”.

La família defensa que el reconeixement permetrà al petit Mateo tenir una millor qualitat de vida

Per poder dirigir-se als membres del Parlament i demanar-los que agilitzin els tràmits de discapacitat, la família fa una crida per aconseguir un total de 500 firmes a través de la plataforma Osoigo (www.osoigo.com). De moment són només dos-centes les persones que s’han afegit a aquesta causa, per la qual cosa animen la ciutadania a donar-los suport. Després de nou mesos esperant una resposta, aquesta família lleidatana denuncia l’“abandó” de la Generalitat.

tracking