SEGRE

El secret més ben guardat de la vacuna: on es guardarà?

El secret més ben guardat de la vacuna: on es guardarà?

El secret més ben guardat de la vacuna: on es guardarà?EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera entrega de la vacuna de Pfizer arribarà dissabte a Espanya per via terrestre i des de la frontera serà escortada per les forces de seguretat fins la seua destinació a Guadalajara. Continuaran arribant partides cada dilluns per distribuir entre les autonomies que, tret d’excepcions, no han revelat on les guardaran. I no ho han fet de moment per raons de seguretat, perquè l’anhelada vacuna no pugui patir cap tipus d’incidència, com robatoris o atacs cibernètics.

Aragó sí que ha concretat la ubicació. Serà en  els ultracongeladors de l’hospital Clínic de Saragossa.

Han estat els ministeris d’Interior i de Sanitat els encarregats de coordinar el dispositiu de seguretat per al transport i dipòsit de les milers de dosis que cada dilluns arribaran a Espanya sota la custòdia i vigilància de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, amb la cooperació també de l’Ertzaina, els Mossos d’Esquadra i la Policia Foral del Navarra, que han participat en el disseny de l’operatiu.

Interior manté un màxim hermetisme sobre aquest dispositiu, l’objectiu del qual és garantir la seguretat tant en el transport com en l’emmagatzemament de les diferents partides.

Un pla que no només té en compte la seguretat física de les dosis, sinó també la ciberseguretat, en un treball que s’està coordinant amb l’Oficina de Coordinació Cibernètica (OCC), el Consell Nacional de Ciberseguretat (CCN) i l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (Incibe).

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va dir ahir, en una entrevista a la Cadena Ser, que la seguretat del transport de la vacuna no li preocupa gran cosa perquè està en mans de grans professionals. "Tenim uns professionals i una coordinació interministerial important i una eficàcia i una eficiència de les forces de seguretat de l’Estat que ha quedat acreditada des del 14 de març i molt abans en altres actuacions també complexes a què han hagut de fer front", va recalcar el titular d’Interior.

Les primeres dosis que "provaran" el dispositiu de protecció seran les corresponents a aquesta entrega anticipada que arriba dissabte des de Puurs (Bèlgica) i que es dipositaran a Guadalajara, on Pfizer compta amb un magatzem.

Per això, serà en aquesta província de Castella-la Manxa on començarà la vacunació.

Espanya, segons han indicat a Efe fonts de Pfizer, rebrà inicialment, com cada país de la Unió Europea, dos contenidors. Tots els estats membres els tindran el mateix dia.

MÀXIMA SEGURETAT DES DE L’ORIGEN FINS A LA DESTINACIÓ

La farmacèutica ha desenvolupat plans i eines logístiques per assegurar un efectiu transport, emmagatzemament i control continu de la temperatura de les vacunes, han subratllat les fonts.

Així mateix, ha innovat en l’empaquetament i emmagatzemament per adequar-los a la varietat d’ubicacions on creu que es realitzaran les immunitzacions, alhora que ha dissenyat contenidors específics amb temperatura controlada que utilitzen gel sec per mantenir les condicions d’emmagatzemament recomanades de -70°C fins 10 dies (sense obrir).

La farmacèutica ha indicat a Efe que utilitzaran sensors tèrmics habilitats amb GPS amb una torre de control que rastrejarà la ubicació i la temperatura de cada tramesa de vacunes a través de les seues rutes preestablertes. "Aquests dispositius amb GPS ens permetran prevenir proactivament desviacions no desitjades i actuar abans que passin", han afegit.

Han recordat que una vegada que un "punt d’ús" rep un contenidor tèrmic amb la vacuna, té diverses opcions d’emmagatzemament, una d’elles congeladors de temperatura ultrabaixa, que estan disponibles al mercat i que poden tenir una vida útil de fins sis mesos.

També es pot optar per una segona alternativa: utilitzar els contenidors tèrmics de Pfizer en els quals arribaran les dosis, que poden servir com a unitats d’emmagatzemament temporal omplint amb gel sec cada 5 dies fins 30 dies d’emmagatzemament. La vacuna es pot emmagatzemar durant cinc dies en condicions refrigerades d’entre 2 i 8ºC.

Pfizer explica així mateix que després de 30 dies als contenidors tèrmics de la farmacèutica, els centres de vacunació poden moure els vials a condicions de refrigeració d’entre 2 i 8ºC durant cinc dies més, per a un total de 35 dies. I avisa que "una vegada descongelat i emmagatzemat en condicions de refrigeració d’entre 2 i 8ºC, els vials no es poden tornar a congelar o emmagatzemar en condicions de congelació".

En suma, subratlla Pfizer, les diverses opcions d’emmagatzemament en els "punts d’ús" permeten "un accés equitatiu" a la seua vacuna en àrees amb diferents infraestructures.

tracking