SEGRE

ESNOTICIA

“Ningú ha demanat perdó ni s'han assumit responsabilitats a la residència de Tremp”

Familiars dels difunts qüestionen la gestió del brot i senten impotència al creure que no es va actuar des del primer dia || Recorden el seu malestar al no rebre informació sobre com estaven els seus parents

Imatge d'arxiu de la residència Fiella de Tremp.

Imatge d'arxiu de la residència Fiella de Tremp.E. F

Creat:

Actualitzat:

“La decepció i impotència és majúscula, i més quan ningú ens ha demanat perdó ni s’han assumit responsabilitats.” Així s’expressa Raquel Llovet, familiar d’una de 61 persones mortes com a conseqüència del brot de coronavirus a la residència de la Fundació Fiella de Tremp. Va perdre la seua àvia, Neus Bertran, de 86 anys. El seu testimoni se suma als d’altres familiars de víctimes de la Covid que qüestionen la gestió del brot. Llovet assegura que, en quinze dies, la seua àvia va passar d’estar bé i animada a morir. “Massa ràpid i gairebé de manera inexplicable.” El 27 de novembre, recorda, “vam rebre un missatge de WhatsApp comunicant-nos que la nostra àvia havia donat positiu, però desconeixíem sí tenia símptomes.” Dos dies després, el diumenge 29, “ens van trucar perquè anéssim a visitar-la perquè havia empitjorat, requeria oxigen i estava feble”. Assegura que en els dies següents no aconseguien contactar amb el centre. “No teníem informació, no podíem parlar amb el metge, ningú no ens atenia. Era horrible”, rememora. A la setmana següent van aconseguir entrar una vegada al dia per veure-la i “semblava que anava a millor”. “El 10 de desembre ens van dir que estava estable i recuperada de Covid, i que seria traslladada a la zona sense contagis. Malgrat això, l’endemà ens van demanar permís per administrar-li morfina. Va morir aquella mateixa nit.” Per a la Raquel, el més dur va ser la incertesa de no saber de la seua àvia i pensar que alguna cosa s’havia fet malament des del primer dia.

“Per què quan coneixen el primer contagi Salut no intervé el centre? Per què no es deriven els negatius a un espai segur? Per què no es demana ajuda? Són massa preguntes sense resposta i està clar que no es va fer el correcte”, va dir. “És molt trist viure aquesta situació quan la nostra àvia es va desviure per nosaltres i ens estimava, sempre li estarem agraïts.”

Josep Tugues, fill d’un dels difunts, diferencia entre la gestió dels responsables del geriàtric i la de Salut després d’intervenir-lo el 28 de novembre. “Fins a la intervenció no vaig saber què passava, la informació era nul·la”, va recalcar. Quan el brot va sortir a la llum després del primer contagi el 19 de novembre, ningú li va dir que el seu pare estava contagiat. Ho va sospitar quan la conselleria va anunciar que portaria els negatius a la Pobla i Guissona. “No sabia si el traslladaven o estava contagiat”, va apuntar. L’endemà va trucar a la residència i li van comunicar que el seu progenitor era positiu. “A partir de llavors ens van trucar cada dia”, va dir. A l’empitjorar la seua salut, ell i la seua mare van poder visitar-lo, per separat i protegits per epis. Va morir dies després. “Excepte una monja, ningú va contactar amb nosaltres. No demanàvem un mea culpa, només unes paraules de consol, una mica d’humanitat”, va lamentar. “Perquè des de la residència no van demanar ajuda si es van veure desbordats?” Fiscalia investiga si hi va haver delictes d’homicidi imprudent.

La comarca estudia decretar tres dies de dol per les defuncions

El consell del Jussà estudia decretar tres dies de dol per tots els morts per la Covid. En el ple de dimarts passat els alcaldes van expressar la necessitat de decretar algun dia de dol i de redactar un manifest “per tot el que ha succeït a la residència Fiella de Tremp i a la comarca”, va explicar el president de l’ens comarcal, Josep Maria Mullol. Va explicar que el consell vol consensuar amb l’ajuntament de Tremp i la resta de municipis els dies, “una cosa que es decidirà la setmana que ve”.

Mullol va explicar que el consistori de Tremp també va plantejar aquesta possibilitat i “creiem que seria convenient fer un manifest conjunt a nivell de comarca”, va dir. Segons Mullol, els alcaldes van estar d’acord i fins i tot van manifestar la necessitat de fer-ho “perquè la situació viscuda al Pallars Jussà ha estat molt greu”, va concloure.

tracking