SEGRE

ESNOTICIA

Europa mostra unitat amb la vacuna

La majoria d'estats de la UE comencen simultàniament aquest pla contra la Covid || Ancians i treballadors sanitaris, els primers a rebre la injecció

Un dels primers ciutadans d’Àustria a rebre la vacuna contra la Covid, ahir a Viena.

Un dels primers ciutadans d’Àustria a rebre la vacuna contra la Covid, ahir a Viena.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Europa va exhibir ahir unitat en l’inici simultani de la campanya de vacunació contra el coronavirus a la majoria dels estats del bloc comunitari. Després que Alemanya, Hongria i Eslovàquia s’avancessin a la resta i administressin algunes dosis de la vacuna de Pfizer dissabte, tot just rebre-la, el gruix d’estats de la UE van donar ahir el tret de sortida a un procés que ha de servir per aconseguir la immunitat de grup davant un virus que va ser detectat fa un any per primera vegada a la ciutat xinesa de Wuhan.

Itàlia, França, Àustria, Portugal, Grècia, Suècia, Finlàndia, la República Txeca, Romania o Croàcia van ser alguns dels estats que van començar a vacunar la població. Altres, com Bèlgica i Luxemburg, començaran avui, mentre que els Països Baixos esperarà fins al 8 de gener. Irlanda ho farà el dia 30. A la majoria de territoris, els primers a rebre les dosis d’aquest primer remei contra el coronavirus van ser ancians. També els professionals sanitaris, que han estat a les trinxeres de primera línia durant aquests mesos de combat contra la Covid.

El ‘premier’ txec, el ministre de Sanitat búlgar i un prelat reben la vacuna de Pfizer

El ministre alemany de Sanitat, incòmode després que un land comencés dissabte

Així les coses, Itàlia, l’estat amb més nombre de morts per coronavirus al Vell Continent, més de 71.000, va administrar les tres primeres vacunes a personal sanitari de l’Hospital Lazaro Spallanzani de Roma: Maria

Capobianchi

, biòloga al capdavant del laboratori de virologia que el febrer passat va aïllar el coronavirus per primera vegada, la infermera Claudia Alivernini i el treballador sanitari Omar Altobelli. “Ho dic amb el cor: Vacunem-nos tots, pels nostres éssers estimats i per la comunitat”, va manifestar Alivernini després de rebre la injecció.

A Àustria la primera vacunada a Viena, una anciana de 84 anys, va dir que el seu desig és “tornar a veure fills, nets i besnets sense problemes”. “Avui és un dia històric, és el començament d’una nova etapa. Em sento afortunada de ser la primera persona a ser vacunada. Crec que molta gent em té enveja”, va apuntar Esfstathia Kampisiuli, infermera a la unitat de cures intensives de l’hospital Evangelismós, la primera a ser vacunada a Grècia.

A la República Txeca, en canvi, va ser el primer ministre, Andrej Babis, un dels primers a injectar-se la vacuna de Pfizer. Segons va manifestar el dirigent txec, ho va fer perquè va veure a través de la televisió persones que afirmaven que no es vacunarien fins a veure que els polítics també ho feien. Juntament amb Babis, es van vacunar el cirurgià Pavol Pafko, metge personal del president Václav Havel durant els anys noranta, i Emilia Repikova, veterana de la II Guerra Mundial. També a Bulgària, el ministre de Sanitat, Kostadin Angelov, i el bisbe ortodox Tihon van ser els primers ciutadans a immunitzar-se, mentre que Lituània va començar pel seu personal sanitari.

Amb tot, el desig dels primers vacunats del continent és que la vacuna funcioni perquè pugui tornar la normalitat anterior a la pandèmia com més aviat millor. Així ho va verbalitzar la primera persona immunitzada a Dinamarca, un home de 79 anys resident en una llar d’ancians d’Odense. A Suècia, la primera dosi va ser injectada a una dona de 91 anys, d’una residència d’ancians de Mjölby, una petita ciutat entre la capital, Estocolm, i Göteborg.

En un altre ordre de coses, el ministre alemany de Sanitat, Jens Spahn, va mostrar la seua incomoditat pel fet que alguns ancians d’un geriàtric de l’est del país rebessin la vacuna dissabte passat, malgrat que havien acordat amb la UE començar diumenge. Així ho va manifestar un portaveu del seu departament, que va subratllar que dissabte havia de ser per preparar la vacunació.

Un dels primers ciutadans d’Àustria a rebre la vacuna contra la Covid, ahir a Viena.

Un dels primers ciutadans d’Àustria a rebre la vacuna contra la Covid, ahir a Viena.EFE

Un dels primers ciutadans d’Àustria a rebre la vacuna contra la Covid, ahir a Viena.

Un dels primers ciutadans d’Àustria a rebre la vacuna contra la Covid, ahir a Viena.EFE

tracking