SEGRE

PATRIMONI HISTÒRIC

Els amos del Sindicat Agrícola de Sant Guim, una joia modernista, el cedeixen al poble

En el centenari d'aquesta joia modernista i després de dos dècades com a BCIN, aquest edifici emblemàtic serà per a activitats culturals || Ahir es va firmar l'entrega al municipi per 60 anys

L’alcalde, Francesc Lluch, amb els propietaris, Santiago i Manel Valls.

L’alcalde, Francesc Lluch, amb els propietaris, Santiago i Manel Valls.X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sant Guim de Freixenet, el poble més jove de la Segarra, amb 160 anys d’història, ha aconseguit la cessió per 60 anys de l’edifici del Sindicat Agrícola, obra emblemàtica de l’arquitecte modernista César Martinell. Ahir es va firmar el conveni amb els germans i propietaris, Santiago i Manel Valls, una família de ferrers que l’ha mantingut fins avui. El Sindicat ja va obrir les portes al públic el 2019 durant la Capitalitat de la Cultura Catalana de Cervera, moment en què van començar els contactes que es van rubricar ahir, just quan es compleixen vint anys de la declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Segons l’alcalde, Francesc Lluch, es tracta de “la joia arquitectònica del patrimoni local” i es destinarà a usos culturals. En aquest sentit, Lluch va afirmar que potenciarà l’interès de la via verda que es projecta per la Ribera del Sió des de Sant Guim fins a Balaguer.

L’edifici va ser construït el 1921 com a magatzem del Sindicat de Cervera i amb la fallida d’aquest va ser adquirit a mitjans de la dècada dels anys vuitanta per la família Valls, que ahir va agrair que finalment la població hagi mostrat interès per recuperar l’ús de l’edifici com a espai cultural.

L’edifici es destinarà a usos culturals i potenciarà la via verda que es projecta per la Ribera del Sió

El Sindicat Agrícola està situat a la sortida de la localitat, al carrer Major. Juntament amb l’estació de ferrocarril (1860), i després de la fil·loxera, que va deixar els camps de la comarca erms, el Sindicat va ser l’eix econòmic de la localitat durant la primera meitat del segle XX. La seua construcció, a iniciativa del propietari del Sindicat de Cervera, Ramon Vidal, va ser avalada en el seu moment per 121 poblacions. També el Sindicat de Cervera va ser venut de forma simbòlica ara fa dos dècades per una pesseta a la ciutat per part de la família Vall Companys, originària de l’Urgell.

El de Sant Guim és un edifici de planta rectangular de 690 metres quadrats. Presenta tres naus formades per uns magnífics arcs parabòlics que se sostenen sobre pilars cruciformes. La construcció va costar 200.000 pessetes.

L’alcalde, Francesc Lluch, amb els propietaris, Santiago i Manel Valls.

L’alcalde, Francesc Lluch, amb els propietaris, Santiago i Manel Valls.X.S.

tracking