SEGRE

Catalunya decreta el confinament municipal 10 dies i tanca el comerç no essencial els caps de setmana

El Govern tanca, a més, centres comercials, botigues de més de 400 metres quadrats i gimnasos

Un control dels Mossos d’Esquadra durant el confinament perimetral als Alamús.

Un control dels Mossos d’Esquadra durant el confinament perimetral als Alamús.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Procicat ha aprovat aquest dilluns el confinament municipal durant 10 dies a partir del 7 de gener, així com el tancament del comerç no essencial els caps de setmana. A més, tancaran tots els dies els centres comercials, les botigues de més de 400 metres quadrats i els gimnasos. Només es permetran les activitats esportives a l'aire lliure.

El lleure queda suspès, així com la majoria de les extraescolars. Només es podran realitzar les que mantinguin el mateix grup de convivència de l'escola i es facin al propi centre. La restauració i la cultura, en canvi, no sumen noves restriccions. El retorn escolar es manté en el dia 11 de gener.

"Seran 10 dies per aturar el país amb una nova aturada social", ha resumit la consellera de Salut, Alba Vergés.

En el cas els equipaments esportius, les piscines seran una excepció i, per tant, s'hi permetrà l'activitat. La resta d'equipaments que no siguin a l'aire lliure, com els pavellons poliesportius i els gimnasos, estaran tancats.

Segons ha explicat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, s'ha optat pel confinament perimetral de municipi perquè és "més fàcil" controlar la sortida o l'entrada d'un municipi que d'una comarca i a més es compta amb les policies locals per fer-ho.

El Ripollès i la Cerdanya

Pel que fa al cas del Ripollès i la Cerdanya, on el 6 de gener estava previst que hi acabés el confinament perimetral i el tancament de restauració que s'hi va decretar des del 23 de desembre, Sàmper ha explicat que a partir del 7 de gener s'equipararan les mesures a les de la resta de Catalunya. Així, a partir del dijous aquestes comarques tindran confinament municipal com la resta de municipis catalans. A més a més, també decaurà l'equiparació comarcal entre l'Alt Urgell i Andorra que permetia desplaçaments entre els dos territoris.

Sense excepcions per segones residències

En aquest confinament municipal no es farà excepcions per desplaçaments a segones residències o per fer estades en allotjaments turístics, com sí que estava permès durant el confinament de cap de setmana vigent fins ara. Sàmper ha explicat que les persones que tinguin reserves en hotels, cases rurals o siguin en segones residències podran tornar al domicili després del dia 7 i, per tant, no cal que avancin la tornada. "Sempre hi ha hagut l'excepció de tornar al domicili", ha dit.

A banda, també seran una excepció a les restriccions els desplaçaments a centres sanitaris, per treballar o estudiar, per tenir cura de dependents o bé per fer actuacions davant d'òrgans judicials.

Les noves restriccions tampoc no canvien la previsió d'exàmens presencials de les universitats o les oposicions de docents, que es faran tal com s'havia previst i amb les mesures preventives corresponents. Sí que es mantindrà l'activitat reglada com ara els cursos de l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI). "No estan recollides en l'àmbit extraescolar i poden iniciar els cursos que tenen", ha dit Vergés.

D'altra banda, Samper ha explicat que s'està treballant en un paquet de mesures per ajudar econòmicament els sectors afectats per les noves restriccions.

Restriccions per "mantenir el virus a ratlla"

Vergés ha explicat que les noves mesures busquen frenar la tendència a l'alça i "mantenir el virus a ratlla". Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha defensat que les noves restriccions són "unes mesures de molt impacte i curta durada" i ha apuntat que l'objectiu ara mateix "no és reduir les xifres" sinó "aturar-les i frenar-les". "Això és pot agosarat? Potser, però tenim el país i la situació econòmica que tenim, no som Alemanya, ni França ni Holanda, que ningú s'enganyi", ha afegit.

Argimon ha detallat que actualment s'està creixent un 4% en els casos detectats cada dia. Pel que fa a ingressos, ha dit que els darrers 15 dies han augmentat en un 27%, mentre que els últims 7 dies l'increment ha estat del 18,6%. Pel que fa a pacients d'UCI, la variació dels darrers 15 dies és del 20% i en els últims 7 del 16%. Segons ha assenyalat, això demostra que hi ha un creixement "sostingut" que ja va començar els dies 6 i 7 de desembre, amb el pont de la Puríssima.

Denúncies i identificacions

Des de 16 d'octubre, s'ha denunciat 1.419 establiments, 573 per part de Mossos i 856 per policia local. De l'1 de gener al 3 de gener s'ha fet 3.287 denúncies en total, i d'aquestes 67 han estat en establiments. Si es té en compte la darrera setmana, s'han fet 5.220 denúncies i en els darrers 15, 10.396. D'altra banda, en total ja s'han fet 134.121 identificacions per incompliment de les restriccions, 1.329 en el darrer cap de setmana.

Pel que fa al trànsit, hi ha hagut un descens del 40 i 50% de mitjana durant els festius i el cap de setmana respecte a l'any passat. En el cas del túnel del Cadí, i a causa del confinament comarcal a la Cerdanya i el Ripollès, s'ha notat una reducció de més del 90% respecte al 2020.

D'altra banda, Sàmper ha explicat que els Mossos van detectar 10 persones a l'Aeroport del Prat que van intentar embarcar en un avió en direcció a Abu Dhabi amb un certificat fals amb resultats de PCR. Segons ha explicat Sàmper, s'ha denunciat a les deu persones, de nacionalitat paquistanesa, per un delicte lleu de falsificació de certificats. A més, s'ha obert una investigació per aclarir qui podria haver-hi darrere de la falsificació. Segons el conseller, és la primera vegada que es dona una situació així a nivell grupal. Els Mossos ja havien detectat tres persones més que havien falsificat certificats per poder volar, però va ser en vols diferents.

No es detecta casos de la nova soca del coronavirus

En ser preguntat per si s'ha detectat la nova soca del coronavirus a Catalunya, Argimon ha dit que de moment no s'ha trobat casos, però que "molt probablement" l'acabaran trobant al territori. El secretari de Salut Pública ha explicat que ara per ara s'està intensificant la seqüenciació i ha apuntat que és "difícil" que no sigui a Catalunya tenint en compte que ja està a altres comunitats autònomes de l'Estat.

tracking