SEGRE

ESNOTICIA

El tancament municipal s'allarga fins al dia 24 i indigna l'hostaleria i el comerç

El confinament municipal i les restriccions d'aforaments i horaris al comerç i l'hostaleria es prolongaran una setmana més del previst, fins al dia 24. Salut ho veu necessari davant de l'augment de contagis, mentre els sectors afectats es van mostrar indignats, al considerar que se'ls culpabilitza sense motiu i pateixen un perjudici injust.

Llorenç Gonzàlez, Pilar Rodríguez i Marta Llinás, comerciants de l'Eix de Lleida, ahir.

El tancament municipal s'allarga fins al dia 24 i indigna l'hostaleria i el comerçItmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El tancament municipal i les limitacions d’aforaments i horaris al comerç i l’hostaleria es prolongaran una setmana més del previst i estaran vigents fins al dia 24. El departament de Salut va argumentar que és necessari davant del creixent nombre de contagis i la pressió sobre les unitats de cures intensives (UCI), amb el 84% dels llits ocupats a Catalunya.

La conselleria va alertar que aquesta tendència a l’alça es mantindrà en els propers dies. Per la seua part, el sector comercial i els hostalers es van mostrar indignats al considerar que se’ls culpabilitza sense motiu i que pateixen un perjudici injust per aquestes mesures, que qualifiquen de “tancaments encoberts”.

La pròrroga de les restriccions es va anunciar l’endemà que el Pirineu i Aran reclamessin en un manifest la tornada al confinament comarcal, menys lesiu per al turisme en plena temporada d’esquí. La consellera de Salut, Alba Vergés, va afirmar en aquest sentit que el tancament municipal “té repercussions per a tothom” i va insistir que les mesures en vigor “són adequades per frenar el creixement” de contagis. “No podem mantenir-lo ni tensar més el sistema sanitari”, va recalcar. El risc de rebrot a la regió sanitària pirinenca ha caigut en una setmana de 1.132 punts a 615, un valor molt menor però encara alt.

Vergés veu les restriccions “adequades” i Tremosa planteja “suavitzar-les” abans de finals de mes

Mentre Vergés compareixia davant dels mitjans, el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, afirmava a la Vall de Boí que “valorem amb les autoritats sanitàries passar del confinament municipal al comarcal” i que “abans de finals de mes intentarem relaxar aquestes mesures de dilluns a divendres”, si ho permet la situació epidemiològica. “Si les estacions d’esquí segueixen com ara l’1 de febrer, moltes tancaran”, va advertir Tremosa, que va insistir a “salvar el màxim d’activitat empresarial”. Per la seua part, els signants del manifest del Pirineu van afirmar que insistiran en la seua reivindicació, que ha rebut a més l’adhesió dels ajuntaments de les comarques de muntanya.

La Federació d’Hostaleria va lamentar la “falta de previsió” per part de la Generalitat i va reclamar “mesures excepcionals” per salvar el sector. A aquestes queixes es van afegir les patronals del comerç. “És una estrangulació constant”, va lamentar el president de Pimec Comerç, Manel Llaràs, i va recalcar que “no dubtem que cal prendre mesures, però aquestes no són adequades”. Va recordar que “la majoria de comerços de la capital viuen en bona part de clients de fora de la ciutat, cosa que provocarà més tancaments”. Així mateix, va valorar que “els ajuts són poc efectius i arriben tard”.

Llaràs va afegir que hi ha casos de “petits comerços que no poden pagar impostos a l’estar tancats i que, per això, no poden rebre ajuts, és absurd”. Per la seua part, la presidenta de la Fecom, Maria Rosa Eritja, va acceptar amb resignació l’anunci del Govern. “Ho vèiem venir i crec que encara enduriran més les restriccions”, va lamentar. Va apuntar que el Govern “hauria d’investigar l’origen dels contagis i actuar en conseqüència”. “Veurem si en una setmana la situació millora, però som pessimistes”, va concloure.

“Vam acabar l’any malament i l’hem començat pitjor”

“Amb això ja podem donar per liquidades les rebaixes.” Així de contundent es va mostrar el president dels comerciants de l’Eix de Lleida, Llorenç Gonzàlez, després de l’anunci de la Generalitat de prolongar les restriccions. Una decisió que veuen “horrible, perquè molts dels nostres clients són de fora de la ciutat i el descens de vendes ja és notori, vam acabar l’any malament i l’hem començat pitjor”. Gonzàlez va advertir que aquesta situació “pot afectar la salut mental dels treballadors que estan en ERTO, és molt difícil tirar endavant si les mesures no acompanyen”. Per això, el president de l’Eix Comercial va valorar que “si haguessin destinat els ajuts per a empreses a contractar sanitaris no estaríem així”. Per la seua part, Pilar Rodríguez, que regenta la perfumeria Equivalenza, no dubta a assegurar que als comerciants “ens culpen d’una cosa que no hem fet” i veu “un desastre des del minut zero” les restriccions. “Estem allargant una agonia que a Lleida ens ha afectat especialment i fins i tot m’he arribat a plantejar el tancament, sort dels clients fixos que tinc, però la majoria depenem de gent de tota la comarca per tirar endavant, cosa que veig molt difícil”, va concloure. 

Volen “mesures excepcionals” perquè el Pirineu “sobrevisqui”

El president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castell-arnau, va demanar “mesures excepcionals davant d’una situació excepcional” perquè el Pirineu pugui “sobreviure”. “El que fa falta és que vinguin turistes i que ens permetin obrir deu hores seguides”, va afirmar. Castellarnau va assegurar que la situació del sector ja és molt greu i va denunciar falta de previsió per part del Govern. En aquest sentit, va apostar per crear un “passaport sanitari” que permeti desplaçar-se per visitar les comarques de muntanya. D’altra banda, el manifest dels cinc consells del Pirineu i el Conselh Generau d’Aran per reclamar un tracte diferenciat per als municipis de muntanya va obtenir ahir l’adhesió de la pràctica totalitat d’ajuntaments del Pirineu. Reivindiquen un confinament comarcal i més mobilitat transfronterera, així com ajuts directes. La síndica d’Aran, Maria Vergés, va sol·licitar millorar la interlocució amb la Generalitat i ajuts al sector turístic, informa E. Farnell.

tracking