SEGRE

ESNOTICIA

La majoria de contagis socials, amb amics i familiars i un 8 per cent, al bar

Segons un estudi de Salut sobre el seu origen, que destaca que el 70% són a la llar

Salut demana portar mascareta en un bar mentre no es consumeix.

Salut demana portar mascareta en un bar mentre no es consumeix.ÍTMAR FABREGAR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Salut ha constatat que la majoria de contagis de la Covid en l'àmbit social es produeixen en activitats entre familiars i amics fora del domicili, mentre que és ínfima en la restauració. Tot i així, el 70 per cent de les infeccions són a la llar i experts afirmen que prendre mesures de precaució evitaria més de la meitat dels positius.

La majoria dels contagis de Covid en l’àmbit social s’originen en activitats amb familiars i amics a fora del domicili (84%), mentre que les infeccions en un restaurant o bar passen a un segon pla (8%). Així ho reflecteix l’estudi de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Salut que entre l’1 d’octubre i el 30 de desembre va analitzar l’origen de 14.461 contagis a Catalunya en l’àmbit social, laboral i de convivència, dels quals el 70% del total es van produir a la llar (vegeu SEGRE de divendres).

Segons es desprèn de l’estudi, al qual ha tingut accés aquest diari, 2.085 persones (14,4%) van afirmar que s’havien infectat en activitats socials i d’aquestes, 919 (44%) van ser en reunions familiars fora del domicili i en 847 ocasions (40%), amb amics fora del domicili. Aquests més de 2.000 contagis superen el 14% del total, tot i que si s’hi inclouen trobades a dins de la llar, l’activitat social suposa el 25% del total de contagis. Sobre aquesta qüestió, el coordinador de la Covid a Catalunya, Jacobo Mendioroz, destaca que “la interacció social és la més evitable, ja que és el principal focus de transmissió del virus”, per la qual cosa demana complir les mesures: utilitzar mascareta, mantenir la distància, rentar-se les mans i ventilar si l’espai està tancat. A més, dins de l’àmbit social, només en 160 casos, el 8%, afirma haver-se encomanat en un restaurant o en un bar; en 76 casos (3,6%), en un gimnàs, i en menor mesura en un cotxe, funeral, comprant o al transport públic. “Hi ha brots als gimnasos, en la cultura, i als restaurants per la interacció social, per la qual cosa les trobades s’han de fer amb precaució”, reitera Mendioroz.

Però on més es produeixen els contagis és als domicilis, ja que en 10.163 casos, el 69,32 per cent del total, assegura haver agafat la Covid a la seua llar i en 8.249 ocasions, el 56% del total de 14.461 contagis, la infecció es va produir després que un dels convivients familiars s’hagués infectat en un entorn extern, encara que l’estudi no especifica on.

Mendioroz va remarcar que si les trobades a l’exterior fossin amb mesures “s’evitarien bona part d’aquest 56 per cent de contagis”. Sobre les infeccions en domicilis, 4.477 casos els identifiquen entre la família i 3.305, el 62%, s’originen des dels adults, sense incloure els avis, i en 1.242 casos, el 28%, des dels nens.

En 1.105 casos, el 7,54% del total, afirmen que s’han contagiat a la feina, la majoria als hospitals, a causa que els sanitaris són els que estan amb els malalts de Covid, seguits d’establiments de venda i els centres educatius. En aquest sentit, 756 contagis (5,16%) afirmen que s’han infectat en aquest àmbit, la majoria dels quals en instituts i escoles de Primària.

Per tant, com afirmen la majoria de científics, el SARS-CoV-2 no desapareixerà, però és molt probable que l’impacte futur sigui molt lleu i la població i el sistema sanitari hi puguin fer front sense excessius problemes. Els autors són Jennie Sara Lavine, Rustom Anti i Ottar N. Bjornstad, que han publicat l’estudi a Science.

De fet, a Lleida s’ha detectat que alguns contactes estrets de positius deixen de fer-la al cap de tres dies si la PCR és negativa.

tracking