SEGRE

ESNOTICIA

Creixen un 28% els casos de Covid a Lleida, amb 38 més al dia, per les festes de Nadal

En l'última setmana han mort tretze persones i Aran tanca la residència Sant Antòni a les visites

El bisbe Novell va oficiar ahir una missa a la residència d’ancians de Solsona.

El bisbe Novell va oficiar ahir una missa a la residència d’ancians de Solsona.A. SOLSONA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els nous contagis de Covid-19 a les regions sanitàries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran s’han incrementant un 28% a conseqüència de les festes de Nadal. Una mica més de dos setmanes després de la nit de Cap d’Any ja es pot fer una fotografia més exacta de com han impactat les reunions familiars i d’amics des del 24 de desembre fins al 7 de gener. Així, segons les dades del departament de Salut, la setmana prèvia a la nit de Nadal, del 18 al 24 de desembre, es van registrar 944 contagis, 135 al dia, mentre que entre el 7 i el 13 de gener es van detectar 1.214 nous casos, 173 diaris. Això correspon a un augment de 38 infectats més al dia, una pujada del 28%, tenint en compte que el nombre de proves PCR i de tests d’antígens fets va ser més elevat abans de Nadal, amb 17.948, davant de les 15.561 de la setmana posterior.

Malgrat l’augment de casos de Covid-19, tant els indicadors epidemiològics –amb un risc de rebrot al voltant dels 600 punts i una velocitat de contagi d’1,1 (vegeu la pàgina 5)– com el nombre d’hospitalitzats (213) es mantenen estables des de l’última setmana i sembla que l’objectiu del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, de “frenar” l’expansió del virus amb les actuals mesures restrictives, prorrogades fins al dia 24 de gener, fan efecte. Ahir, al pla, hi havia 194 ingressats per coronavirus, dos menys que dissabte. D’aquests, setanta segueixen a l’hospital Arnau de Vilanova –nou a la Unitat de Cures Intensius (UCI)–, 42 al Santa Maria –set a l’UCI– i la resta en centres privats.

Pel que fa al Pirineu, hi havia dos ingressats més, amb un total de dinou, tres dels quals estan a l’hospital de Tremp i cinc, a l’Espitau Val d’Aran. Precisament, el Conselh Generau d’Aran va confirmar dinou positius més al seu territori, dels quals un correspon a un usuari de la residència Sant Antoni. La persona afectada és asimptomàtica i la resta de residents són negatius. Tot i així, s’ha tancat el centre a les visites i es faran proves cada dia.

Per una altra banda, Salut va notificar ahir de cop tretze víctimes mortals més a causa del coronavirus a la regió sanitària de Lleida, registrades entre el dia 7 i el dia 14 de gener. Una era un home d’entre 50 i 59 anys; dos, entre 60 i 69 anys; i la resta en tenia més de setanta. D’aquesta manera, el pla acumula 489 morts des de l’inici de la pandèmia i juntament amb els 131 del Pirineu, Lleida suma un total de 620 morts per Covid-19. La majoria del total de morts eren homes (53 per cent) i el 89 per cent tenia més de setanta anys.

S’eleven a vint els morts al geriàtric de Solsona

El brot de Covid-19 a la residència Hospital Pere Màrtir Colomés de Solsona va registrar ahir una nova víctima mortal i s’eleven a vint des de l’inici del brot en aquest centre a finals del mes de desembre. Així mateix, els vint usuaris positius traslladats a altres centres i els seus domicilis continuaven ahir estables.

D’altra banda, el bisbe de Solsona, Xavier Novell, va celebrar una missa a la residència, en la qual van poder participar els usuaris que progressivament es van recuperant del virus i que resideixen al centre. A més a més, el consistori de Solsona també ha posat a disposició de les famílies dels residents que han mort al geriàtric pel virus i els professionals el servei psicològic d’acompanyament al dol amb el qual compta el municipi. 

tracking