SEGRE

SALUT PANDÈMIA

Una lleidatana de cent anys derrota el coronavirus

Als seus cent anys acabats de complir, la veïna més longeva de Sucs ha superat la malaltia sense gairebé símptomes || També es van contagiar una de les seues filles i una neta, amb qui conviu

Simona Ojer i els seus set fills, durant una visita l’estiu de l’any passat.

Simona Ojer i els seus set fills, durant una visita l’estiu de l’any passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Als seus cent anys acabats de complir, Simona Ojer Pueyo, la veïna més longeva de Sucs, ha superat el coronavirus. I ho ha fet acompanyada en tot moment d’una de les seues filles i dos netes, amb qui conviu i de les quals dos també es van infectar de Covid-19. “Des que va començar la pandèmia, el nostre gran temor era que es contagiés”, ja que l’edat és un factor de risc determinant d’aquesta nova malaltia, explica aquesta filla de la Simona, mentre recorda que a començaments d’aquest mes “jo vaig ser la primera a anar al metge pensant que tenia un refredat i vaig acabar donant positiu, igual que una de les meues filles.

Però la pitjor notícia va ser quan ens van dir els resultats de la prova de la meua mare. Ens va caure el món a sobre perquè ens esperàvem el pitjor”. L’aïllament el resumeixen com “deu dies de pel·lícula”, encara que apunta que “afortunadament l’hem superat amb símptomes molt lleus, res més greu que un refredat”.

En aquests últims dies de tancament, les noves tecnologies s’han convertit en el perfecte aliat d’aquesta família, ja que la Simona té set fills −Dolores, Martín, Emilio, Ángela, Paquita, Jesús i María Jesús−, 17 nets, 25 besnets i dos més en camí. Tots ells viuen entre Sucs, Almacelles i Gimenells. “L’última vegada que ens vam poder reunir els set germans va ser a l’estiu, quan la situació sanitària va millorar una mica i van afluixar les restriccions. La meua mare sempre ha volgut els seus fills a prop i, des que es va decretar l’estat d’alarma i el confinament domiciliari, va ser difícil no poder veure’ns tan assíduament”, explica un dels seus fills.

Respecte al contagi d’aquesta nova malaltia, una de les netes de la Simona explica que “sempre ha tingut una salut de ferro i, abans de la Covid-19, les visites al metge eren anecdòtiques”. Nascuda a Luesia (Saragossa), porta més de seixanta anys a Sucs, on s’ha guanyat l’afecte dels veïns. Però la del coronavirus no és l’única crisi que ha patit en primera persona.

“La meua mare és una dona coratge que ha viscut la Guerra Civil, la postguerra i multitud de pandèmies, com una que ja a finals dels anys cinquanta va obligar la família a confinar-se i ella va ser de les poques que no es van encomanar”, explica un dels fills de la Simona, que la defineix com una dona “humil i molt treballadora”.

La que tots coneixen a Sucs com l’àvia Simona es va convertir dissabte (l’endemà de rebre l’alta mèdica) en la primera veïna centenària d’aquesta entitat municipal descentralitzada de Lleida. La celebració va quedar truncada per les restriccions de mobilitat, encara que l’ajuntament ja s’ha posat en contacte amb la família per retre-li un petit homenatge.

tracking