SEGRE

ESNOTICIA

Salut assegura que no pot accelerar la vacunació perquè no hi ha més dosis

La consellera de Salut, Alba Vergés, va afirmar ahir que no es pot accelerar la campanya de vacunació contra la Covid perquè no hi ha més vacunes, per la qual cosa demana al Govern central “que faci el que li correspon” per tenir-ne més. Amb les disponibles, es prioritza administrar de la segona dosi, que s'ha començat a aplicar en residències de Lleida.

Milagros García, en el moment de rebre la dosi que li donarà la immunitat davant la Covid.

Milagros García, en el moment de rebre la dosi que li donarà la immunitat davant la Covid.DEPARTAMENTO DE SALUD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La consellera de Salut, Alba Vergés, va afirmar ahir que “no podem posar més vacunes contra la Covid-19 perquè no les tenim”, de manera que va demanar al Govern espanyol “que faci tot el que li correspongui per disposar de més vacunes i administrar més i de forma més ràpida”, ja que, segons va dir, es disposa dels recursos per fer-ho. Vergés va recordar que aquesta setmana, a causa d’una incidència en la fabricació, Catalunya ha rebut la meitat de les vacunes de Pfizer/BioNTech, unes 28.400 dosis en lloc de les 60.000 habituals. Sobre aquest problema en la distribució, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assenyalar que el “coll de botella” està en el nombre de dosis que arriben a l’Estat, però que entre el març i l’abril n’arribaran moltes més. Així doncs, Vergés va dir que de moment “es prioritzarà l’administració de la segona dosi”, atès que ja es compleixen els 21 dies des que es va començar a posar la primera (vegeu el desglossament). I és que la immunitat de la vacuna de Pfizer arriba entre 7 i 10 dies després d’aquesta segona injecció. Vergés també va dir que amb les dosis disponibles es prioritzaran les residències que no s’han pogut vacunar per un brot de Covid.

Respecte a les declaracions d’Illa en el sentit que l’objectiu és que el 70% de la població estigui vacunada abans de l’estiu, Vergés va assenyalar que “esperem que sigui així” i que “per això insistim a disposar de més vacunes”. Va afegir que “quan comencem amb la població general, primer es vacunarà aquelles persones que tenen un alt risc davant la Covid”, però que “dependrà de les dosis que tinguem i de les pautes per administrar-les, ja que ens condicionarà si alguna té una especificitat concreta”. Per exemple, la de Pfizer no pot posar-se a menors de 16 anys i la de Moderna, a menors de 18.

Interior demana vacunar mossos i urbans en aquesta primera fase al ser un servei essencial

Respecte als grups prioritaris de la campanya (en la qual entren els sanitaris i a qui ja s’està vacunant), el Col·legi de Metges de Lleida va fer una crida als professionals que exerceixen al sector privat perquè sol·licitin vacunar-se i va informar que la previsió és que tots els de Catalunya estiguin immunitzats a finals de març. D’altra banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va demanar que els agents dels Mossos i de Policia Local siguin prioritaris perquè són “un servei essencial”. Així mateix, la Federació Catalana de Malalties Minoritàries va reclamar que els familiars de nens afectats per patologies rares siguin inclosos en aquesta primera etapa de vacunació.

Segona dosi a usuaris i empleats de Balàfia I

Usuaris i treballadors de la residència Balàfia I de Lleida ciutat van rebre ahir la segona dosi de la vacuna de Pfizer/BioNTech, l’endemà que s’administrés a la residència Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur, la primera de Catalunya.Així, 52 residents i 14 empleats del geriàtric de la capital del Segrià estaran immunitzats d’aquí a entre set i deu dies.

Entre les persones vacunades en aquesta residència es troba Milagros García, de 79 anys, que el 27 de desembre va ser la primera persona a rebre la vacuna a la regió sanitària de Lleida. “Ara per ara no noto cap reacció i aquesta vacuna és un pas molt gran”, va manifestar.

També va rebre aquesta segona dosi Sogues Solé, de 51 anys, infermera del centre i primera professional a qui es va vacunar al pla. “Ho esperàvem amb ganes i si podem protegir els vulnerables, millor”, va assenyalar. Balàfia I és un dels 114 centres residencials de gent gran, discapacitats i salut mental de Ponent, i fins demà també s’administrarà la segona dosi en altres de Lleida, Almacelles, Alcarràs, Barbens i Guissona. Segons Salut, al pla 10.135 persones han rebut la primera dosi i al Pirineu, 1.789. Així, el total és d’11.924 entre usuaris i empleats de residències i sanitaris.

Milagros García, en el moment de rebre la dosi que li donarà la immunitat davant la Covid.

Milagros García, en el moment de rebre la dosi que li donarà la immunitat davant la Covid.DEPARTAMENTO DE SALUD

Milagros García, en el moment de rebre la dosi que li donarà la immunitat davant la Covid.

Milagros García, en el moment de rebre la dosi que li donarà la immunitat davant la Covid.DEPARTAMENTO DE SALUD

tracking