SEGRE

POLÈMICA XARXES SOCIALS

Èxode de 'youtubers' a Andorra

La proximitat amb Espanya i els beneficis fiscals han provocat que multitud d'estrelles d'internet es traslladin al país veí || Els seus vídeos sobre videojocs poden arribar a generar ingressos de fins a quatre milions d'euros anuals, segons el nombre de seguidors i de visualitzacions

El Rubius, el ‘youtuber’ més influent d’Espanya, va anunciar la setmana passada que es traslladava a Andorra.

El Rubius, el ‘youtuber’ més influent d’Espanya, va anunciar la setmana passada que es traslladava a Andorra.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els youtubers estan en el punt de mira des que El Rubius, el pes pesant dels creadors de contingut a Espanya amb més de 39 milions de seguidors en aquesta plataforma, va anunciar la setmana passada la seua intenció de mudar-se a Andorra, on el règim fiscal és molt més avantatjós. I és que, en els últims anys, l’èxode al país veí s’ha convertit en una tendència a l’alça entre aquests joves que pengen i comenten vídeos a YouTube sobre els seus videojocs favorits. A banda d’El Rubius, que va argumentar que “me’n vaig perquè tots els meus amics són allà”, altres estrelles del contingut en streaming com Vegetta777 (32 milions de seguidors), TheGrefg (16,4 milions), Willyrex (16,5 milions), Alexby (8,87 milions), Lolito (7,11 milions) i Ampeter (5,85 milions) han escollit el Principat com el seu nou lloc de residència.

Els beneficis fiscals són obvis: mentre que a Espanya els impostos poden arribar a assolir una càrrega del 47% en l’últim tram de l’IRPF, a Andorra només hi ha una única càrrega del 10%, una cosa que representa una gran diferència quan es facturen grans quantitats. En el cas dels creadors de continguts més influents del país, segons la revista Bussines Inssider estaríem parlant de fortunes que van dels 300.000 als quatre milions d’euros anuals, depenent del nombre de seguidors.

Tanmateix, la polèmica sobre els youtubers que se’n van a Andorra no és nova i des de fa anys ha enfrontat a les xarxes socials els que estan a favor i en contra d’aquesta fórmula legal per pagar menys impostos. El 2017, el company de professió AuronPlay ja va publicar un vídeo on es defensava d’unes acusacions que el situaven al Principat, extrem que ell ha negat sempre.

També Ibai Llanos, una altra de les estrelles de l’escena digital, sempre ha deixat clara la seua intenció de continuar tributant a Espanya, que defensa com “un bon acte”. En un dels seus directes d’Instagram va assegurar que “quan us diuen la diferència de diners entre Andorra i Espanya, tenint-lo tan a prop, la veritat és que espanta, i sé que molts dels que critiqueu els que se’n van a Andorra, probablement el 90 o 95%, en la nostra situació se n’aniria”, va argumentar el youtuber basc, que va defensar que “és normal que a la gent rica li prenguin moltíssims diners en impostos, i més potser que els hi haurien de prendre”.

I és que els nens també formen part de la comunitat d’usuaris que consumeix diàriament més de mil milions d’hores de vídeo a YouTube a tot el món. Però no només gaudeixen de la plataforma darrere de les pantalles. A Espanya hi ha canals com Las ratitas, dos germanes que ensenyen els seus joguets als seus més de 22 milions de seguidors.

tracking