SEGRE

Querella criminal contra Illa i Simón per homicidi, lesions i prevaricació en la seua gestió de la pandèmia

De l’Associació Nacional de Víctimes i Afectats per Coronavirus

L’exministre Salvador Illa.

L’exministre Salvador Illa.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació Nacional de Víctimes i Afectats per Coronavirus (Anvac) ha presentat una querella criminal contra el ja exministre de Sanidad Salvador Illa i el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, per delictes d’homicidi i lesions imprudents, prevaricació i contra els treballadors per la seua gestió de la pandèmia de covid 19. Es tracta de la primera acció penal que es presenta després de publicar-se el seu cessament del càrrec aquest mateix dimecres al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

La querella es presenta com a acusació particular en representació de diverses desenes de famílies els familiars de les quals s’han vist afectats pel coronavirus, i segons l’advocat signant de la mateixa, Pedro Tabares, no només els fets de la primera onada, que entenen molt greus "per a molts ciutadans que van morir per la mala gestió en el primer trimestre de 2020" sinó per altres de posteriors, com els referits a decisions adoptades pel Ministeri de Sanitat entre el juliol i el setembre passats.

Una vegada Illa ja no forma part del Govern espanyol no és aforat davant del Tribunal Suprem –instància davant de la que ANVAC també va presentar querella en el seu dia, que va ser rebutjada–, pel que entenen que la competència ara correspon als jutjats d’Instrucció de Madrid. En cas d’admetre’s, tanmateix, i adquirir l’exministre la condició de diputat autonòmic després de les pròximes eleccions a Catalunya, l’assumpte haurà de passar al Tribunal Superior de Justícia (TSJC) amb seu a Barcelona.

ASSEGURAR LES COMUNICACIONS

Entre les diligències urgents al jutjat al qual correspongui la causa, en el cas que aquesta sigui admesa, Tabares ha destacat l’assegurament de la documentació al Ministeri de Sanitat, en especial les comunicacions entre Illa i altres responsables ministerials, tals com el secretari d’Estat de Sanitat i directors generals, la compareixença dels quals se sol·licita a més perquè siguin interrogats."De moment, volem que aquesta documentació es conservi fins que el jutjat consideri o no pertinent reclamar-la", ha manifestat.

La querella, centrada en la gestió del Ministeri, busca connectar les decisions dels seus responsables amb el patit per persones concretes, l’experiència de les quals és la que ha estat aportada a la querella. No obstant això, esperen ampliar adhesions ja que ANVAC compta amb uns 3.500 associats. El procés, que requereix molta documentació, és lent segons reconeix el lletrat.

"AVUI ÉS EL DIA DE FER BALANÇ"

Per la seua part, Jaime Sánchez, president d’ANVAC ha assenyalat a la porta dels jutjats d’Instrucció que "avui és el dia de fer balanç i retre comptes davant de les víctimes". Entén que s’ha de fer justícia "perquè s’ha comès una gestió irresponsable d’inici a final".

Acompanyat per una representació de familiars de víctimes del coronavirus, Sánchez ha afegit que "per desgràcia les morts es continuen produint, amb la desagradable certesa de que avui, en aquests moments més vides s’estan consumint, per culpa de la incorrecta gestió de la pandèmia, que des dels seus inicis, per les seues indecisions i falta de criteri tècnic han provocat les milers de morts que tenim en el dia d’avui".

Preguntat per la sortida d’Illa del ministeri i que ho hagi fet sense comparèixer al Congrés, Sánchez ha apuntat que això abunda "en la seua falta de responsabilitat respecte al càrrec que mantenia i que les seues decisions eren polítiques sense tenir en consideració criteris sanitaris".

tracking