SEGRE

Quines conseqüències té negar-se a formar part d'una mesa electoral?

Només s’està eximit en alguns supòsits

Vista de la seu dels jutjats al Canyeret.

Vista de la seu dels jutjats al Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una pena de presó de tres mesos a un any o multa de fins a 1.800 euros és la sanció a la qual s’enfronten aquelles persones que han estat designades per formar part d’una mesa electoral i que no hi compareguin sense tenir un motiu justificat.

Aquesta és la sanció que preveu l’article 143 de la Llei Orgànica del Règim Electoral, que diu que “el president i els vocals de les meses electorals, així com els respectius suplents, que es deixin de presentar o exercir les seues funcions, les abandonin sense causa legítima o incompleixin sense causa justificada les obligacions d’excusa o avís previ que els imposa aquesta llei, incorreran en la pena de presó de tres mesos a un any o multa de sis a vint-i-quatre mesos”.

Malgrat l’amenaça de presó, en el cas de ser acusat el més habitual és acabar sent condemnat amb una multa. És el cas d’un home que va ser condemnat l’any passat per l’Audiència d’Almeria a pagar 1.800 euros per no assistir a una mesa electoral el 2018. Va ser condemnat d’un delicte electoral. Era suplent segon d’un vocal i segre no s’hi va presentar. A Astúries, un home va ser multat amb 1.080 euros.

Les pròximes eleccions del 14-F també estan causant molts dubtes entre les persones a les quals els ha tocat ser membre d’una mesa. Tanmateix, només es podrà eludir si és amb un motiu justificat i la Junta Electoral l’accepta.

Les excuses justificades són ser major de seixanta-cinc anys, estar en situació d’incapacitat, estar afectat per un procés de baixa mèdica, estar embarassada de més de sis mesos, tenir a la seua cura menors de vuit anys o situacions que tenen a veure amb la lactància, participar de manera activa en tasques o altres responsabilitats el dia de la jornada electoral o ser personal essencial, entre d’altres.

Tenir por per la pandèmia no és motiu per no formar part d’una mesa electoral.

excuses vàlides

  • Delicte electoral. Els membres de les meses electorals que no es presentin a les 8.00 del matí al centre electoral el dia de les eleccions incorreran en un delicte electoral.
  • Excuses vàlides. Hi ha unes causes o excuses vàlides que permeten deslliurar-se’n de manera legal i reglada. Anteriorment es pot recórrer a la Junta Electoral, que és qui decideix.
  • Malaltia o embaràs. Ser major de seixanta-cinc anys, tenir una malaltia, patir una incapacitat total o absoluta, estar de baixa laboral, estar embarassada de més de sis mesos o bé situacions que tenen a veure amb la lactància són algunes de les excuses que són vàlides.
  • Personal essencial. Personal sanitari, bombers i altre personal essencial queden exempts de participar en la mesa. També periodistes, però s’ha de justificar.
tracking