SEGRE

Salut preveu que la soca britànica sigui predominant a mitjans de març

La corba de baixada de contagis és "més lenta" que en la segona onada

Una ciutadana se sotmet a una prova PCR

Lleida registra 330 nous casos de Covid-19ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La soca britànica de la covid podria ser la predominant "en entre cinc i sis setmanes", segons el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Això implicaria que a mitjans de març, aquesta variant suposaria "més del 50%" dels contagis. El cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Tomás Pumarola, ha explicat que del que ha passat al Regne Unit es pot concloure que a partir d'una representació d'entre el 10 i el 20% dels contagis, la pujada és "exponencial".

Tot i això, ha descartat que s'hagin de prendre mesures abans d'arribar a aquesta situació i ha apostat per fer un seguiment diari. En aquest sentit, s'incrementarà la seqüenciació per passar de 10 mostres setmanals seqüenciades a entre 200 i 400.

Argimon ha explicat que a Catalunya es manté la tendència a la baixa dels nous contagis – ahir una reducció del 19% en comparació amb el dimarts de la setmana anterior– però s'ha preguntat fins quan es podrà continuar baixant amb un entorn "en ebullició" i l'efecte de la soca britànica. A més, ha indicat que la corba de baixada és "més lenta" que en la segona onada.

De la seva banda, Pumarola ha indicat que hi ha actualment tres variants que preocupen: la britànica, la sud-africana i la brasilera. De la primera n'hi ha 300 casos descrits a l'Estat, de la segona un i de la tercera encara no hi ha dades. Tot i això, i coincidint amb Argimon, ha augurat que la previsió és que els casos de variant britànica continuïn creixent a Catalunya i es converteixi en la predominant en les properes setmanes. Segons les dades de que es disposa a la Vall d'Hebron, la nova variant representa el 8% del total de casos.

Davant d'això, l'estratègia passa per incrementar la seqüenciació i es farà a través d'un cribratge inicial en hospitals representatius del territori i una segona fase de seqüenciació entre l'Hospital Vall d'Hebron, Bellvitge, el Germans Trias i Pujol i el Clínic. Pel que fa a la primera fase, la del cribratge, es farà amb una PCR diferencial que permet detectar tres dianes del virus i que gairebé en tots els casos quan dona negatiu en el gen de l'espícula i positiu en els altre dos gens, és variant britànica. A mes, en els casos que el gen de l'espícula donés positiu es faria una seqüenciació parcial per saber si pot ser qualsevol de les altres variants.

Paral·lelament però es farà una seqüenciació completa del genoma en entre un 1 i un 2% dels positius per PCR, el que es tradueix en entre 200 i 400 casos setmanals, quan des del març s'analitzaven una desena per setmana.

Pumarola ha reconegut que la variant britànica pot comportar un augment de casos però ha considerat que caldrà veure la resposta dia a dia i si les mesures actuals funcionen. "Si les que estan en marxa són efectives no caldrà prendre noves mesures", ha dit. A més, ha demanat una "vigilància acurada" de les mesures actuals.

tracking