SEGRE

AFICIONS MEDI AMBIENT

Josep M. Ubach porta gairebé 6 dècades d'afició a la meteorologia

Josep M. Ubach porta gairebé 6 dècades d'afició a la meteorologia || L'Aemet té a la seua finca de Tordera una estació per mesurar temperatura i pluviometria i, des d'ahir, també el vent

Ubach, amb els operaris d’Aemet, ahir durant la instal·lació del mesurador de vent.

Ubach, amb els operaris d’Aemet, ahir durant la instal·lació del mesurador de vent.X.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Des de fa gairebé seixanta anys el veí de Cervera Josep M. Ubach es trasllada diàriament a Tordera de Segarra, al municipi de Granyanella, per documentar i deixar constància de forma manual de les dades meteorològiques d’aquesta petita localitat de la Vall d’Ondara. La seua passió per la meteorologia va portar que l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) decidís fa 12 anys instal·lar a la seua finca, situada a l’entrada de la població, una estació meteorològica que transmet cada 10 minuts les dades de temperatura, humitats i pluviometria a la seua base de dades.

Ubach, que té a l’estació el seu propi “laboratori” de treball meteorològic, comenta que “els temes tecnològics els domino poc, per això tinc la meua estació manual”. Hi registra les dades de temperatura i pluviometria diàriament, “no sigui que un dia no funcionin aquestes màquines modernes”.

El material més delicat el guarda en una cabana de la mateixa finca. La seua constància ha fet possible que ahir culminés el seu projecte amb la instal·lació, per part d’Aemet, d’un mesurador de vent. Segons va explicar el responsable de sistemes bàsics d’Aemet, Sergi González, “fins ara no teníem dades fiables de la zona per mesurar el vent, cosa que ens hauria permès calibrar amb exactitud el vendaval de fa dos setmanes.”

Es tracta d’un pal de 10 metres d’alçada amb la instrumentació d’alta precisió que exigeix l’Organització Meteorològica Mundial. A la part alta porta incorporats dos sensors per mesurar, d’una banda, la velocitat del vent i, de l’altra, la direcció, dades que arriben cada 10 minuts a la base d’Aemet.

Val a destacar que al nord de la Segarra, a la Vall del Llobregós, hi ha una altra estació meteorològica que mesura el vent. Està ubicada a l’entrada de Massoteres i, en aquest cas, és totalment automàtica.

Ubach, amb els operaris d’Aemet, ahir durant la instal·lació del mesurador de vent.

Ubach, amb els operaris d’Aemet, ahir durant la instal·lació del mesurador de vent.X.SANTESMASSES

tracking