SEGRE

FAUNA CURIOSITATS

Mor una de les cigonyes més velles de Lleida

Localitzen sense vida a l'estany d'Ivars i Vila-sana una au anellada de 24 anys, una de les més longeves controlades a Ponent || L'esperança de vida és de 13 a 25 anys

L’anella de l’au trobada a l’estany d’Ivars. A la dreta, diversos exemplars de cigonya blanca.

L’anella de l’au trobada a l’estany d’Ivars. A la dreta, diversos exemplars de cigonya blanca.ESTANY D’IVARS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un tècnic del projecte Espais Naturals de Ponent, que dona a conèixer els espais naturals del territori de Lleida, va localitzar a finals del mes de gener passat en un camp proper a l’estany d’Ivars i Vila-sana una cigonya blanca morta de més de 24 anys, un dels exemplars més longeus dels quals es té registre a les comarques lleidatanes. L’au, de la mort de la qual es desconeixen les causes, va ser anellada i alliberada pel Centre de Fauna de Vallcalent l’any 1997 quan ja era adulta. L’edat d’aquest exemplar converteix la troballa en un fet insòlit, ja que l’esperança de vida d’aquest tipus d’aus se situa entre els 16 i els 25 anys. La cigonya blanca salvatge més longeva de la qual es té constància al món va viure durant trenta-nou anys després de ser anellada a Suïssa. Els exemplars en captivitat poden arribar als 35 anys.

Es calcula que les comarques del pla acullen prop del 80 per cent de la població de cigonyes que viu de nord a sud de Catalunya. Només a la ciutat de Lleida, la població permanent d’aquestes aus s’ha multiplicat gairebé per quatre en l’última dècada, al passar de cent vuitanta a set-centes parelles, ja que cada vegada són menys les que emigren a l’hivern, per la qual cosa han colonitzat les teulades de nombrosos edificis.

I és que, encara que tradicionalment aquesta espècie migrava al sud amb l’arribada del fred (podien arribar a recórrer fins a 12.000 quilòmetres en el seu viatge estacional fins als països de l’Àfrica central), l’augment de les temperatures a causa del canvi climàtic, el canvi de l’ús dels sòls i la disponibilitat d’aliments durant l’hivern han provocat que cada vegada siguin més els ocells migradors que es queden a la península en aquestes dates. Tot i així, en un sol dia poden arribar a recórrer cinc-cents quilòmetres si les condicions meteorològiques són favorables.

Un exemplar adult de cigonya blanca, de nom científic Ciconia ciconia, pot assolir 1,10 metres d’altura i pesar més de tres quilos.

L’anella de l’au trobada a l’estany d’Ivars. A la dreta, diversos exemplars de cigonya blanca.

L’anella de l’au trobada a l’estany d’Ivars. A la dreta, diversos exemplars de cigonya blanca.ESTANY D’IVARS

tracking