SEGRE

RÀDIO MEMÒRIA HISTÒRICA

Tàrrega estrena dijous el podcast sobre el pas dels brigadistes per l'Urgell

S'emetrà a l'emissora local a les 20.00 hores

Presentació de ‘La Quinta Brigada’, ahir a Tàrrega.

Presentació de ‘La Quinta Brigada’, ahir a Tàrrega.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“És important lluitar contra l’oblit per evitar que els fets històrics de la nostra societat es perdin en la memòria”, afirma l’historiador local de Tàrrega Jaume Ramon Solé. I això és precisament el que ha fet un dels seus fills, Miquel Ramon, que va aprofitar els mesos de confinament per idear, dirigir i gravar el guió per a un podcast radiofònic que expliqués el pas de les Brigades Internacionals per la ciutat i que s’estrenarà aquest dijous a l’emissora local Ràdio Tàrrega. Segons Miquel Ramon, “el seu format agradarà tant a joves com a grans perquè aborda la història local, alhora que juga amb la intriga i el dramatisme”.

La iniciativa d’indagar sobre aquests fets es remunta al 2011 quan dos aficionats a la història, Joan Trilla Pinós i Jaume Ramon Solé, van descobrir unes fotos a la biblioteca de Nova York sobre la presència de Brigades Internacionals a Tàrrega el 1938, en plena Guerra Civil. Aquesta troballa va culminar amb el descobriment de l’enterrament de dos brigadistes al cementiri local.

L’any 2018, després de diversos anys d’investigació, el municipi va rendir un reconeixement pòstum als soldats. De fet, el podcast, titulat La Quinta Brigada se centra en la història William Digges, membre de la XV Brigada Internacional que va morir a Tàrrega en estranyes circumstàncies.

Per la seua part, l’alcaldessa, Alba Pijuan, va afirmar ahir durant la presentació del projecte que “es tracta d’una gran iniciativa que permet rescatar de l’oblit la història d’aquests brigadistes que van ser enterrats fa més de vuitanta anys a Tàrrega, d’una manera molt accessible i utilitzant un format innovador i diferent”. La Quinta Brigada constarà de sis capítols d’uns trenta minuts i s’emetrà els dijous a les 20.00 hores a Ràdio Tàrrega i els podcasts també es publicaran el mateix dia a la pàgina web de l’emissora i a les plataformes Ivoox, Spotify i Apple Podcast.

A més, compta amb xarxes socials pròpies (@La5aBrigada) i una pàgina web www.laquintabrigada.cat.

tracking