SEGRE

Quines són les millors hores per realitzar exàmens?

Dilluns, 21 de setembre de 2020

Inici de la Selectivitat del setembreMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A partir de l’anàlisi de 6.059 observacions procedents de 2.501 alumnes i 229 proves realitzades durant el curs 2018-2019 a la Universitat de les Illes Balears, el professor d’economia a l’esmentada universitat Pau Balart va observar que l’horari en el qual es duu a terme una prova de coneixement exerceix un efecte causal sobre el resultat que s’obté en les mateixes. En concret, els estudiants exhibeixen un pitjor rendiment quan les proves es duen a terme a les franges més primerenques i tardanes del dia.

Així ho recull l’estudi 'Rendiment i horari en les proves de coneixement: evidència de l’educació superior', última de les publicacions de les fundacions Ramón Areces i Europea Societat i Educació dins de la seua col·lecció 'Monografies sobre educació', al que ha tingut accés Europa Press.

Segons l’autor de l’informe, aquests efectes no lineals podrien ser causats per dos fenòmens diferents que afecten el rendiment durant el transcurs d’un dia. D’una banda, la fatiga cognitiva, a mesura que transcorre la jornada, explicaria el pitjor rendiment observat a les franges tardanes.

D’altra banda, els ritmes circadiaris específics dels adolescents i dels joves adults els fan susceptibles de patir efectes adversos en el rendiment acadèmic a les franges més primerenques del dia.

La combinació d’aquests dos efectes –la fatiga cognitiva i el ritme circadiari– és consistent amb els efectes trobats en el present estudi, segons afirma Balart.

DIFERÈNCIA ENTRE NOIS I NOIES

Atenent el gènere de l’alumne, les estudiants mostren un declivi més gran en el rendiment que els homes a les franges d’horari tardanes, sent el seu rendiment estadísticament més baix a l’última franja horària.

En canvi, els homes mostren un pitjor resultat que les dones a les franges horàries més primerenques, sent estadísticament significativa aquesta diferència a primera hora.

Segons l’autor, "les troballes d’aquest estudi són rellevants des del punt de vista acadèmic, organitzatiu i de polítiques públiques, especialment respecte a la discussió actual sobre les mesures encaminades a millorar la racionalització dels horaris a Espanya."

CONTEXT DE LA COVID-19

Sent tots ells mereixedors de consideració, és destacable aquesta recomanació en el context de l’actual crisi sanitària generada per la COVID-19.

"Actualment, el sistema educatiu es troba amb restriccions a l’hora d’habilitar espais on dur a terme proves d’avaluació; la manera més habitual de fer front a aquestes restriccions inclou dos modalitats, la primera consisteix a habilitar espais i vigilants addicionals per dur a terme l’examen i una altra possibilitat és dividir els estudiants en dos grups i realitzar les proves de manera consecutiva". Balart indica que els resultats d’aquest treball desaconsellen l’ús del segon mecanisme.

Si bé aquesta segona opció permet estalviar costos en termes d’espai i de vigilants de les proves, s’ha mostrat que, en cas d’aplicar-se la prova en moments diferents del temps, "l’efecte de l’horari podria estar afectant negativament l’equitat".

tracking