SEGRE

INFORME MOBILITAT

Quants lleidatans van sortir de la seua àrea de residència la nit de Nadal de l'any passat?

Només un de cada tres lleidatans va sortir de la seua àrea de residència la nit de Nadal de l'any passat, segons l'INE || El Pirineu, la principal destinació dels barcelonins per passar les festes

La família Ortega i la família Font de Mollerussa, dos ‘bombolles’ que es van reunir per Cap d’Any.

La família Ortega i la família Font de Mollerussa, dos ‘bombolles’ que es van reunir per Cap d’Any.X.RODRÍGUEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només un de cada tres lleidatans va sortir de la seua àrea de residència la nit de Nadal del 2020, segons l’últim estudi de mobilitat de l’Institut Nacional d’Estadística que es basa en el rastreig dels telèfons mòbils entre el juliol i el desembre de l’any passat. D’aquesta manera, l’informe revela que la nit del 24 al 25 de desembre més de la meitat dels habitants de la província (65,9%) va complir les recomanacions de les autoritats sanitàries i va pernoctar a la seua zona de residència, un percentatge dos punts per sota de la mitjana nacional, que va ser del 67,9 per cent.

A l’altre extrem, aquella nit es van localitzar un total de 148.354 persones que es van desplaçar a les comarques lleidatanes per passar la nit de Nadal. Aquest estudi de mobilitat, que es va publicar ahir, es basa en el posicionament dels telèfons mòbils dels residents a Espanya des del 24 de juny fins al 30 de desembre de l’any passat.

En concret, l’Institut Nacional d’Estadística va analitzar la mobilitat quotidiana (dos dies per setmana, tots els dimecres i diumenges des del 24 de juny fins al 30 de desembre, els dos inclusivament, amb dades sobre nombre de desplaçaments entre àrees) i la mobilitat estacional, prenent com a referència dos dies concrets de l’estiu (18 de juliol i 15 d’agost), i dos dies concrets de l’hivern (22 de novembre i el dia de Nadal). A nivell nacional, els majors percentatges de residents que es van mantenir a les seues àrees de residència durant el Nadal van ser Ciudad Real, Jaén i Badajoz, totes amb valors superiors al 75 per cent.

En general, a les grans ciutats es van produir pocs moviments i els desplaçaments de població que hi va haver aquell dia van anar a llocs propers. En el cas dels veïns de Barcelona, la destinació principal va ser el Pirineu lleidatà: 599 barcelonins es van desplaçar a Naut Aran i altres municipis propers, la qual cosa representa un 24,8% menys de persones respecte a les 797 que es van registrar el 25 de desembre del 2019.

Mobilitat quotidiana

L’estudi afegeix que el percentatge de població que en laborables es va desplaçar fora de la seua àrea de residència va ser molt inferior al registrat l’any 2019. Així, a nivell nacional, aquest percentatge es va mantenir pràcticament durant tota la segona meitat de l’any passat entre el 15 i el 22%, davant de nivells propers al 30% en una setmana normal de l’any 2019. L’informe no reflecteix els moviments dels telèfons de numeració estrangera, que operen a Espanya en roaming, normalment en mans de turistes estrangers.

tracking