SEGRE

ABUSOS INSTITUCIONS

Dimissions a l'Institut del Teatre

La directora general presenta la renúncia davant de les denúncies per assetjament i abús de docents del centre || Exalumnes mostren la seua decepció amb el procés a l'Aula de Teatre de Lleida

L’actriu Clara Segura.

L’actriu Clara Segura.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La directora general de l’Institut del Teatre de Barcelona, Magda Puyo, va presentar ahir la dimissió “per responsabilitat i dignitat”, després dels casos de presumptes assetjament i abús de poder per part de docents del centre. En un comunicat, va assegurar que “assumeixo plenament la meua responsabilitat al no haver sabut trobar, malgrat haver-ho intentat, les eines eficaces per deslligar l’Institut de comportaments abusius i autoritaris”.

Després de condemnar amb contundència aquests comportaments, es va solidaritzar amb les víctimes i va demanar disculpes als alumnes i les alumnes “que s’hagin sentit oblidades per nosaltres”. La dimissió de Puyo va fer que l’equip directiu de l’Escola Superior d’Art Dramàtric del Institut del Teatre renunciés a la pròrroga del seu mandat perquè es pugui iniciar un procés d’eleccions a la direcció.

L’equip directiu, format per Montse Vellvehí, Andreu Raich, Raimon Molins, Carles Fernández, Bibiana Puigdefàbregas i Montse Figueras, va voler que la seua decisió s’interpreti també com “un gest de reparació cap a l’alumnat”, especialment el que ha estat víctima d’abusos.

Nou exalumnes de l’Aula van presentar una denúncia contra l’exdirector, que va ser arxivada per prescripció

D’altra banda, un total de set alumnes han presentat davant de l’Institut del Teatre la primera denúncia formal contra el director teatral i exprofessor del centre Joan Ollé, en el marc del protocol contra l’assetjament creat el 2018 per la institució. La direcció va situar els alumnes a una reunió dimarts vinent. A més a més, els alumnes mantenen la vaga convocada per dilluns.

Les denúncies per abusos i assetjament a l’Institut del Teatre s’han fet eco a les xarxes socials i alguns usuaris han expressat la seua decepció amb els resultats que les denúncies han causat a l’Aula de Teatre de Lleida. S’ha de recordar que, en aquest cas, nou exalumnes van presentar una denúncia contra l’exdirector i exprofessor R.G., que Fiscalia de Lleida va arxivar perquè havien prescrit els delictes, i que va motivar una comissió d’investigació per part de la Paeria.

Usuaris expressaven a les xarxes socials que aquestes alumnes de Lleida van ser de les primeres a alçar la veu contra els abusos sexuals i de poder al sector de les arts escèniques, cosa que ha generat una allau de suports i testimonis.

Segura demana responsabilitats en la direcció dels últims 30 anys L’actriu Clara Segura va expressar ahir que li agradaria que les anteriors direccions de l’Institut del Teatre (IT) dels últims 30 anys també “haguessin entonat el mea culpa perquè això ja passava”, després de la dimissió de la directora del centre, Magda Puyo, per la vintena de denúncies d’assetjament sexual i abús de poder. En comentaris a Twitter, l’actriu va assenyalar que “tothom ho acceptava” i no s’exigien responsabilitats.

Així mateix, va considerar que tampoc es pot permetre el “linxament” generat a les xarxes socials. Per la seua part, el síndic de greuges es reunirà amb el sector de les arts escèniques després de les denúncies a l’IT.

L’actriu Clara Segura.

L’actriu Clara Segura.SEGRE

tracking