SEGRE

SALUT RECERCA

La clamídia, un problema inadvertit

Un estudi de l'IRBLleida i la UdL conclou que vuit de cada cent joves té aquesta infecció i no ho saben || Analitzen una mostra de 298 persones d'entre 18 i 25 anys

Un moment de la presentació de l’estudi liderat per Oriol Yuguero, ahir a la Diputació.

Un moment de la presentació de l’estudi liderat per Oriol Yuguero, ahir a la Diputació.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi pioner dut a terme per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la UdL ha conclòs que vuit de cada cent joves tenen clamídia, una malaltia de transmissió sexual que en la majoria de casos no genera símptomes i que, en el cas de les dones, pot acabar provocant esterilitat. Liderada pel metge del servei d’Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova i professor de la UdL Oriol Yuguero, la recerca va detectar i va tractar vint-i-dos positius en clamídia (31 tenint en compte les seues parelles) entre un total de 298 joves sans i asimptomàtics que van acudir a Urgències per altres qüestions.

Durant la presentació de l’estudi, que compta amb el suport de la Diputació de Lleida i que recentment va publicar la revista especialitzada Frontiers in Public Health, Yuguero va alertar ahir que les infeccions per aquest bacteri han augmentat “brutalment” en els últims anys i que “en moltes ocasions passa inadvertida, la qual cosa contribueix que es continuï disseminant”. La reducció en l’ús del preservatiu seria un dels motius pels quals han augment les malalties de transmissió sexual, ja que, segons va destacar Yuguero, un 51% dels joves estudiats, d’entre 18 i 25 anys, no utilitzen habitualment preservatiu en les seues relacions sexuals.

En aquest sentit, va destacar que “com a societat ens hem de plantejar què podem fer per canviar aquesta actitud, ja que les campanyes de sensibilització no arriben a la població jove o bé el missatge s’ha de readaptar”. .

En la seua intervenció, el president de la Diputació, Joan Talarn, va felicitar l’equip d’investigadors que han participat en el projecte (integrat per Manuel Fernández-Armenteros, Álvaro Vilela, Jesús Aramburu i Pere Godoy), al mateix temps que va assegurar que “l’estudi és una prova del potencial investigador que té Lleida”. L’objectiu del projecte era portar a terme cribratges massius, una opció que es va haver de posposar a causa de la crisi sanitària provocada per la Covid-19.

Val a dir que es calcula que la malaltia, que pot tractar-se amb una sola dosi d’antibiòtic, va augmentar un 125% en el conjunt de Catalunya entre el 2007 i el 2016. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que el 2012 hi va haver 131 milions de nous casos d’aquesta infecció en adults i joves d’entre quinze i cinquanta anys arreu del món.

tracking